LOŠE VIJESTI: Koronavirus je puno zarazniji nego što se mislilo, Goran Lauc iznio primjere koji to dokazuju

LOŠE VIJESTI: Koronavirus je puno zarazniji nego što se mislilo, Goran Lauc iznio primjere koji to dokazuju
Foto: Pixabay & Facebook

Redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Gordan Lauc redovitio nam donosi vrlo jasna i korisna objašnjenja o epidemiji koronavirusa.

Danas je na svom Facebook profilu objavio još jedno koje nas, nažalost, neće obradovati. Objavio je, naime, da je koronavirus puno zarazniji nego što se mislilo.

Lauc piše:

“Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je jučer vrlo zanimljivu analizu prijenosa COVID-19 u Singapuru.

Za one kojima se ne čita čitavi dokument, nekoliko pomalo neočekivanih primjera:

Pacijent A5 je zaražen tako što je sjedio ona istom mjestu u crkvi, na kojem su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2 koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome

Pacijenti F2 i F3 su se zarazili tako što su sjedili red IZA pacijenta F1 u crkvi.

Također spominju primjer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi zbora zarazila 40-60 ljudi.

Ovaj SARS-Cov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. – maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu.”