Londonski The Globe Theatre izveo “Hamleta” u ZKM-u, publika oduševljena

Londonski The Globe Theatre gostovao je sinoć u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje je pred prepunom dvoranom izveo slavnu Shakespeareovu tragediju “Hamlet”.

globe_hamlet

Predstavu u režiji umjetničkog ravnatelja kazališta Globe Dominica Dromgoolea i glumca i redatelja Billa Buckhursta izvodi dvanaest glumaca toga kazališta, izmjenjujući se u nekoliko uloga – Keith Bartlett, John Dougall, Ladi Emeruwa, Phoebe Fildes, Miranda Foster, Beruce Khan, Tom Lawrence, Jennifer Leong, Rawiri Paratene, Matthew Romain i Amanda Wilkin.

Scenograf i kostimograf predstave je Jonathan Fensom, a skladatelj Bill Barclay.

Londonsko kazalište u Zagrebu je gostovalo u sklopu svjetske turneje pod nazivom The Globe to Globe, započete na 450. godišnjicu Shakespeareova rođenja. Planiraju dvije godine provesti u zrakoplovima, vlakovima, brodovima i autobusima kako bi s jednom od najpoznatijih i najizvođenijih tragedija obišli sve zemlje svijeta.

Hrvatska je dvadeseta po redu na njihovu putovanju, a prema planu posljednja, 205. izvedba trebala bi biti 23. travnja 2016. u dvorcu Helsingoru u Danskoj, mjestu u koje je Shakespeare smjestio svoju tragediju.

Trosatnu predstavu, koju je zagrebačka publika ispratila oduševljenim dugotrajnim pljeskom, Globe osim u kazalištima izvodi i na gradskim trgovima i drugim mjestima gdje je to moguće.