LJETNI “VOZNI RED”: Počinje zabava za sve male ljubitelje vlakova na Backo Mini Expressu

Backo mini express
Foto: Press

Na najvećoj maketi željeznice u jugoistočnoj Europi pod nazivom Backo Mini Express, smještenoj u Gundulićevoj 4, ovog ljeta kreće posebni program zabave za sve školarce koji ostaju u Zagrebu.

Backo Mini Express, velika turistička atrakcija Hrvatske ovog je ljeta posebno interesantno odredište mnogih malih posjetitelja, posebno je bogata sadržajima za djecu, a sve s ciljem da  obogatiti aktivnosti mališanima koji za vrijeme školskih praznika odmaraju od učenja, ali ne i od zabave.

“Svjesni činjenice da mnogi roditelji muku muče kamo s djecom kada prestane škola, bez ‘baka servisa’ i sadržaja gdje svoju djecu mogu sigurno prepustiti interaktivnoj zabavi i sadržajno provedenom vremenu, na Backo Mini Expressu osmislili smo program za male ljubitelje vlakova koji nikoga neće ostaviti ravnodušnima”, poručuju iz Backo Mini Expressa.

U razdoblju od 26. lipnja do 10. srpnja, kao i od 24. srpnja do 7. kolovoza  svim malim posjetiteljima donose zanimljiv boravak i uživanciju na Backo Mini Expressu kroz trosatnu zabavu, vožnje vlakova, poduku o željeznici i svemu što naš mali svijet nudi.

“Uz nas djeca će učiti kako se gradi željeznička maketa, ali mogu i saznati sve o željeznici, željezničkoj infrastrukturi, načinu prometovanja vlakova, računalnom programu koji je posebno za potrebe makete kreiran kao i još obilje ostalih maketarskih detalja u koje je uronjena ova kreativna maketarska priča, više od 80 posto svoje izvedbe kao izvorni hrvatski proizvod. Mini vlakovi, njih više od 100, prometuju na čak 1.050 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra. Djeci koja nas tijekom ljeta posjete objasnit ćemo i koliko vjerno maketa prati stvarnost i to u omjeru 1:87, jer ljepota naše makete leži upravo u bogatstvu detalja stvarnog života koji je čine”,  najavio je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik makete, jedan od petorice “nastavnika” koji će svakodnevno mališanima željnih zabave u svijetu željeznice biti na raspolaganju.

Djeci će se tijekom ljetnih praznika pružati mogućnost na Backo Mini Expressu i da sami voze vlakove, te nauče kako s njima upravljati po maketi, uz mogućnost i da se utrkuju međusobno. Naučit će sve o računalnom programu kojim mogu upravljati vlakovima uz pomoć tableta.

Također će moći razgledati dijelove makete i sami sudjelovati u procesu izrade, oblikovanja, bojanja do postavljanja detalja na maketu te vidjeti kako se jedinstveni ručni rad pretvara u turističku atrakciju kojom se rijetko koji grad u Europi može pohvaliti.

Posebna atrakcija za male posjetitelje je i Sljemenska staza, sa snijegom, koja  s brojim detaljima – skijašima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom, predstavlja pravu atrakciju.

Snježna kraljica - maketa
Foto: Press

“Na našoj skijaškoj stazi nalazi se oko 40-tak skijaša koji se skijaju, stoje, odmaraju u restoranu na vrhu Sljemena. Imamo i snowboardere, ali i hitnu medicinsku pomoć jer su neki od njih pali s manje ili više težim posljedicama. Kod nas je vrlo živo, baš kao i na Sljemenu tijekom utrke FIS-a, samo što naši uvijek pobjeđuju i što žičara stalno radi”,  opisao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik ovog projekta, jedan od najatraktivnijih sadržaja za razgled velikim i malim posjetiteljima.