Lansiran Microsoft Office 2016, od danas dostupan i u Hrvatskoj

Kompanija Microsoft danas je diljem svijeta lansirala Office 2016. Ovaj paket aplikacija najnoviji je dodatak sustavu Office 365, pretplatničkom servisu u oblaku kompanije Microsoft koji korisnicima pruža mogućnost zajedničkog rada. Kompanija Microsoft danas je predstavila i nove, poboljšane servise Office 365 razvijene za timsku produktivnost.

office_2016

“Način kako ljudi rade korjenito se promijenio i upravo je zato Microsoft fokusiran na nova rješenja i unaprjeđenje produktivnosti i poslovnih procesa s ciljem stvaranja “mobile-first, cloud-first” svijeta”, rekao je Satya Nadella, predsjednik uprave kompanije Microsoft. “Ove posljednje inovacije znače veliki korak naprijed u transformaciji programa Office od poznatog seta aplikacija usmjerenih prema individualnoj produktivnosti prema povezanom setu aplikacija i usluga dizajniranih za moderni rad, kolaboraciju i timski rad“.

Office 2016 donosi nove verzije računalnih aplikacija za operativni sustav Windows kao što su Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Project, Visio i Access. Pretplatom na uslugu Office 365 korisnicima su na raspolaganju uvijek ažurirane aplikacije koje se mogu koristiti na širokoj paleti uređaja. Ove aplikacije dolaze u kombinaciji sa servisima koji se neprestano razvijaju poput servisa za online pohranu podataka OneDrive, Skype for Business, Delve, Yammer te sigurnosnih rješenja dosad rezerviranih za enterprise pakete.

Novi Office i Windows 10 zajedno predstavljaju najpotpunije rješenje za rad. Aplikacije sustava Office 2016 besprijekorno funkcioniraju na najboljem operativnom Windows sustavu do sad, uključujući i novu Windows 10 aplikaciju Sway namijenjenu stvaranju i dijeljenju interaktivnih priča koje sjajno izgledaju na zaslonima uređaja. Pomoću Windows Hello korisnici se mogu prijaviti u sustave Windows i Office 365 samo jednim korakom. Aplikacije Office Mobile na Windows 10 omogućuju produktivnost u pokretu, što uključuje i korištenje funkcionalnosti kojom se pametni telefon može koristiti i kao stolno računalo. Povezana s uslugom Office 365 može vam pomoći u ispunjenju zadataka poput pripreme sastanaka, a povezivanje s aplikacijom Outlook očekuje se već u studenom.

Razvijen za timski rad
Programi paketa Office 2016 pojednostavljuju suradnju i uklanjaju prepreke na putu prema timskom uspjehu.

Suautorstvo se sada nudi u računalnim programima Word, PowerPoint i OneNote, a Word omogućuje i pregled izmjena drugih korisnika u dokumentu koje su vidljive u trenutku dok ih oni unose.

Integracija servisa Skype sa sustavom Office Online omogućuje razmjenu izravnih poruka, zajedničko korištenje zaslona te zvukovne ili video razgovore unutar samog dokumenta.

Office 365 Grupe sada su integrirani dio aplikacije Outlook 2016, a dostupne su i na pametnim telefonima putem aplikacije Outlook Groups, čime se pruža jednako korisničko iskustvo na velikom broju uređaja.

Uskoro će biti dostupna i nova rješenja sustava Office 365 koja kombiniraju snagu aplikacija i servisa pružajući poboljšane mogućnosti suradnje korisnika.

Danas je predstavljen i Office 365 Planner, koji timovima pomaže pri organizaciji rada uz mogućnost stvaranja novih planova, organizacije i dodjele zadataka, postavljanja rokova i ažuriranja statusa pomoću nadzornih ploča i e-mail obavijesti. Planner će kao probna verzija biti dostupan korisnicima programa Office 365 First Release u sljedećem kvartalu.

Krajem ovog mjeseca bit će dostupna nova ažuriranja usluge OneDrive for Business koja donose nove načine sinkronizacije za Windows i Mac, a čime se omogućuje selektivna sinkronizacija i veća pouzdanost sinkronizacije. Ažuriranja će korisnicima pružiti i više prostora za pohranu podataka, novo korisničko sučelje unutar internetskog preglednika, poboljšanja za mobitele te nove mogućnosti za developere i IT podršku.

Ranije ove godine predstavljen je i GigJam, koji je od utorka dostupan u probnoj verziji, a 2016. postat će dio sustava Office 365. GigJam predstavlja dosad neviđen način na koji timovi mogu dovršavati zadatke i mijenjati poslovne procese rušeći prepreke koje se nalaze između uređaja, aplikacija i ljudi.

Radi umjesto vas
Ugrađena inteligencija sustava Office 2016 omogućuje vam brži i pametniji rad.

Outlook 2016 nudi dosad najpametniju mapu ulazne pošte s pretraživanjem brzim poput munje i automatskim uklanjanjem pošte niskog prioriteta. Primatelji kojima šaljete elektroničku poštu imat će pristup dokumentima zahvaljujući modernim privicima pohranjenim u oblaku.

Funkcionalnost Tell Me omogućuje vam brzo pronalaženje mogućnosti ili naredbi sustava Office, a tražilica Smart Lookup prikazivat će vam rezultate web pretraživanja unutar dokumenta.
Excel 2016 sada obuhvaća integrirane objave na Power BI i nove, moderne vrste tablica koje omogućuju korištenje podataka na najbolji mogući način.​

Popis nedavno korištenih dokumenata omogućuje vam da, neovisno o tome radite li u sustavu Office Online, aplikacijama sustava Office Mobile ili računalnim aplikacijama sustava Office 2016, nastavite točno ondje gdje ste stali jer će vam dokumenti biti dostupni na velikom broju uređaja.

Aplikacije sustava Office 2016 u kombinaciji sa sustavom Office 365 imaju nove značajke koje poboljšavaju korporacijsku sigurnost i zaštitu.

Ugrađena zaštita od gubitka podataka u programima Word, PowerPoint, Excel i Outlook znatno smanjuje rizik od curenja osjetljivih podataka zahvaljujući alatima pomoću kojih IT administratori upravljaju pravilnicima autorstva nad sadržajem i zajedničkog korištenja dokumenata.

Slojevita provjera autentičnosti jamči siguran pristup sadržaju kada niste u korporacijskoj mreži.

Korporacijska zaštita podataka, koja omogućuje zajedničko korištenje zaštićenog sadržaja u okviru korporacije, bit će dostupna za aplikacije sustava Office Mobile za Windows 10 potkraj ove, a za računalne aplikacije početkom sljedeće godine.

Dostupnost i preduvjeti
Nove aplikacije sustava Office 2016 dostupne su na 47 jezika te se mogu koristiti na operativnim sustavima od Windows 7 nadalje. Korisnici servisa Office 365 od danas mogu u okviru pretplate preuzeti nove aplikacije sustava Office 2016. Automatska ažuriranja počet će se distribuirati pretplatnicima od sljedećeg mjeseca. Office 2016 od danas je dostupan i kao paket za jednokratnu kupnju namijenjen osobnim računalima i Mac-ovima. (M.Petković)