CRVENI NOSOVI: Uspješno završen program “Smijeh je lijek – Skype s klaunom”

Crveni nosovi - Skype
Foto: Press

Nakon 98 ostvarenih poziva klaunova-doktora preko programa Skype za djecu koja se liječe na odjelima onkologije i hematologije Klinike za dječje bolesti Zagreb, KBC-a Zagreb te KBC-a Osijek, završio je program “Smijeh je lijek – Skype s klaunom” udruge Crveni nosovi u okviru projekta “Zajedno smo jači” Hrvatskog Telekoma, uz podršku kompanije Microsoft Hrvatska te tehničku podršku tvrtke 3 PRO i donaciju potrebne tehničke opreme Udruzi i Klinici za tumore od strane tvrtke Mikronis.

Tijekom projekta, koji je trajao od početka 2016. godine, klaunovidoktori su donijeli veselje za 500 djece u bolnicama.

Projekt “Smijeh je lijek – Skype s klaunom” imao je za cilj iskoristiti modernu tehnologiju kako bi se oboljeloj djeci olakšao boravak u bolnicama. Vesela druženja klaunovadoktora s mališanima održana su uz pjesmu, trikove, improvizaciju, ples i pričanje priča, a sve to pomoću slike i zvuka programa Microsoft Skype koji se putem računala emitirao na LCD televizore sa ugrađenim kamerama koji su se nalazili na bolničkim odjelima.

“S ponosom možemo reći da smo ostvarili 98 poziva preko Skypea prema djeci i zahvaljujemo bolnicama na suradnji i otvorenosti za ovakve inovatnivne projekte. Projekt Skype s klaunom je u popodnevnu tišinu bolničkih hodnika donio smijeh i igru klaunovadoktora što je olakšalo boravak djeci u bolnici, ali i njihovim roditeljima. Završili smo s projektom, ali nastavljamo s redovnim posjetama klaunovadoktora navedenim odjelima. Zahvaljujemo svim partnerima koji su donirali sredstva ili svoje usluge”, rekla je Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruge Crveni nosovi.

Crveni nosovi - Skype
Foto: Press

“Smatram da je projekt Skype klaunovi višestruko pozitivno utjecao na hospitaliziranu djecu na Zavodu. Iako to nije bila primarna ideja projekta, klaunovidoktori su animirali roditelje da izađu s djecom iz soba, u popodnevnim satima kada osoblje koje potiče aktivnosti socijaliziranja roditelja i djece nije prisutno. Profesionalno gledam na to pozitivno jer je socijalna potpora iznimno bitna za roditelja oboljelog djeteta. Kroz zabavne aktivnosti klaunovidoktori su obogatili popodnevne sate djeci svih dobnih skupina”, rekao je Ozren Šenator, dipl. psih. na Zavodu za hematologiju i onkologiju “Dr.Mladen Ćepulić” KDB Zagreb.

Voditeljica projekta Skype s klaunom, Ivana Štulić, je povodom završetka projekta rekla kako je to bio veliki tehnički i logistički izazov, no sretna je što je tako uspješno odrađen te što su svi uključeni partneri i klaunovidoktori uz pomoć tehnologije osvijetlili tešku stvarnost bolesne djece dozom prijeko potrebnog smijeha. Također je istaknuto da je projekt dobio svoj puni smisao kada je bio unaprjeđen tj. kada je jedan kolega klaun-doktor bio prisutan na bolničkom odjelu, a drugi se javljao preko Skypea, jer su tada reakcije djece su bile puno snažnije.

Kada govorimo o broju ostvarenih poziva po bolnicama, od 11. veljače, 2016. ih je na Zavodu za hematologiju i onkologiju “Dr.Mladen Ćepulić” Klinike za dječje bolesti Zagreb ostvareno čak 49. Na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb su bila 32 poziva od 12. svibnja, 2016., a na Odjelu za dječju kardiologiju, nefrologiju, hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek 17 poziva od 24. studenog, 2016.

“Izuzetno smo ponosni što smo, uz pomoć moderne tehnologije, imali priliku pomagati djeci na onkološkim odjelima hrvatskih bolnica i vratiti osmijehe na njihova lica”, rekla je je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica kompanije Microsoft Hrvatska i BiH.