Krivotvorena biografija Rogošića ipak koštala funkcije

Željko Rogošić podnio je neopozivu ostavku na mjesto glavnog urednika HTV1 koju je ravnatelj programa Goran Rotim prihvatio je ostavku i na mjesto glavne urednice HTV1 predložio glavnom ravnatelju Gordanu Mrđen.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u tražio je prije desetak dana od glavnog ravnatelja nacionalne radiotelevizije Gorana Radmana ponavljanje natječaja za glavnog urednika prvog programa HTV-a, uz obrazloženje da Rogošić nije zadovoljio uvjete natječaja, odnosno da nije imao potrebnih pet godina uredničkog iskustva.

Taj je zahtjev uslijedio nakon što se otkrilo da je Rogošić doslovno falsificirao biografiju. Napisao je naime da je osamdesetih bio urednik unutarnje politike u Slobodnoj Dalmaciji i kasnije u Nedjeljnoj, pretpostavlja se, zato što je natječaj tražio urednički staž. No, pokazalo se da to nije točno: tada je bio zaposlenik u Centru za idejno-teorijski rad Saveza komunista Hrvatske a u Slobodnoj i Nedjeljnoj je bio vanjski suradnik.

Nakon što je skandal otkriven, Rogošić je u odgovoru Slobodnoj Dalmaciji ustvrdio je da nije to tako precizno objasnio u službenoj biografiji jer “formular traži kratke opise poslova”. Dodao je još, ne pretjerano samozatajno, da je tada još bio na početku karijere “i da se nije mogao, niti htio odlučiti između bavljenja novinarstvom i znanosti.”

Neovisno o tome što je bio mlad, i neodlučan, Rogošić je međutim zaključio da je već tada mogao biti “ne samo urednikom u unutarnjoj politici, već i urednikom unutrašnje politike u stalnom radnom odnosu, što mi je glavni urednik u više navrata i nudio.”

Ipak, Rogošić nije podnio ostavku zbog toga to je priznao grijeh, nego, kako je ustvrdio, zbog dugotrajne medijske manipulacije i destrukcije.

Tekst njegove ostavke prenosimo u cijelosti:

“Nakon zaprimljenog Mišljenja Etičkog povjerenstva HRT-a koje je razmatralo u javnosti iskazane, navodno, problematične i netočne točke u mojoj profesionalnoj biografiji u postupku kandidature za glavnog urednika HTV 1, ravnatelju Programa HRT-a Goranu Rotimu podnosim svoju neopozivu ostavku na to radno mjesto. Ispričavam se svima zbog nepreciznosti ili nejasnoća u dvjema navedenim formulacijama, ali ostajem pri tome da baš ništa u mojoj 30-godišnjoj profesionalnoj biografiji nije ni lažirano, ni krivotvoreno.
Ponosim se svime što sam, i kao autor i kao urednik, tijekom svoje karijere uradio u tiskanim i elektronskim medijima, te drugim izdanjima i tako ispunio sve uvjete za kandidaturu za glavnog urednika. Ostavku podnosim zbog siline neetičnog progona i medijske hajke koja se na mene obrušila i izvan i unutar HRT-a, jer mi to onemogućava normalan rad, te opterećuje rad kolegija ravnatelja Programa. Ova ostavka nije pobjeda demokracije, nego plod dugotrajne medijske manipulacije i destrukcije, usmjerene, uvjeren sam, na destabilizaciju HRT-a kao javnog servisa. Izražavam svoju punu potporu kolegama u Programu HRT-a, ravnatelju Programa Goranu Rotimu i HRT-u u cjelini.”