Kreće modernizacija Zoološkog vrta sredstvima iz europskog fonda

Na konferenciji za novinare u Edukativnoj dvorani Zoološkog vrta grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić, zamjenica Sandra Švaljek i ravnateljica Ustanove Zoološki vrt zajedno s projektnim timom predstavili su projekt modernizacije Zoološkog vrta u Zagrebu kojem je cilj jačanje turističkog potencijala Grada Zagreba.

australija-u-zoo

U prvu fazu modernizacije Zoološkog vrta grada Zagreba bit će uloženo 38 milijuna kuna. 95 % sredstava, odnosno oko 36 milijuna kuna osigurava Europski fond za regionalni razvoj, a ostatak Grad Zagreb.

“Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba prvi je infrastrukturni projekt za koji je Grad Zagreb dobio sredstva iz fondova Europske unije i on je ogledni primjer za sve ostale infrastrukturne projekte”, naglasila je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Na modernizaciji Zoološkog vrta grada Zagreba radit će se etapno kako bi se posjetiteljima omogućilo kontinuirano posjećivanje Vrta. Cijeli će projekt biti gotov u iduće dvije godine, do jeseni 2016., najavila je ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba Davorka Maljković, a predstavljanju projekta prisustvovao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Ovo je zajednički uspjeh gradskih ureda, Ministarstva regionalnog razvoja i Ustanove ZOO-a, rekao je gradonačelnik Bandić.

U sklopu projekta izgradit će se volijera za afričke ptice i kompleks Madagaskar s nastambom za madagaskarske životinje, suvenirnicom i sanitarnim čvorom. Sagradit će se i novi glavni ulaz u Vrt s nastambom za pelikane, a dodatni ulaz nalazit će se na istočnoj strani Vrta. U Vrtu će niknuti i nov edukacijski centar, info kućica te restoran s vidikovcem i odmorište. Sanirat će se središnja kotlovnica, ograda te staze i šetnice s pratećom infrastrukturom. Obnovit će se Lavlji most s kipovima lavova, Darwinov most i kip Napuljskog ribara. Kako bi posjetitelji lakše kružili vrtom, izgradit će se Ribarov most i urediti Labuđi otok.

Novi izgled Vrta ima i konkretan cilj – povećati broj posjetitelja s trenutačnih registriranih 260 tisuća na 350 tisuća godišnje.

Na projektu zajedno rade Grad Zagreb i Zoološki vrt grada Zagreba.