NAJNOVIJE INFORMACIJE: Epidemija koronavirusa uzela je i petu žrtvu, zaraženih je sada 657

Covid-19 - koronavirus
Ilustracija | Foto: Canva

Epidemija koronavirusa uzela je i petu žrtvu, potvrđeno je danas popodne na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite. Riječ je o 60-godišnjem muškarcu iz Karlovca.

“Imamo 22 pozitivna nova bolesnika, ukupno 657 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te dodao: “U 24 sata to je 71 bolesnik.”

Na jutrošnjoj knferenciji rečeno je da je preminula je bolesnica u Puli u dobi od 92 godine.

Tada je također rečeno da movi oboljeli dolaze iz mikrolokacije, rekao je ministar.

“Ako se komparira s jučerašnjih povećanjem kada je bilo 56 brojka je manja. Dolaze iz mikrolokacije, gdje su uvedene posebne mjere. Testirano je 1938 bolesnika”, rekao je ministar Vili Beroš.

Otpuštenih i oporavljenih bolesnika je 45. Epidemiološka slika je i dalje, rekao je Beroš, optimistična.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je da je dobro što je zatvoren otok Murter.

“Donijeli smo odluku o specijaliziranim trgovinama na tržnicama, pratit ćemo poštuju li se propisane mjere”, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera za civilnu zaštitu.

“Trenutno ne planiramo nikakve nove mjere, dosadašnje daju rezultate, a uspjeh ne ovisi o tome kako se propisuju, nego kako se provode. To ovisi o građanima”, rekao je Božinović.

Ministar Beroš naglasio je da je sustav spreman za ovu ugrozu. “Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević je proglašena ustanovom koja vodi računa o COVID bolesnicima, sada je na respiratoru 19 osoba. Pripremili smo u Dubravi prostor za smještaj bolesnika, a u Areni za srednje teške bolesnike”, rekao je.

Puno je vrijednih i samoozatajnih ljudi, oko 50 liječnika koji danonoćno rade, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Istaknula je i medicinske sestre koje bdiju nad bolesnicima.

“Bolesnici su blaži, do srednje teški, na respiratoru je deset osoba, jedna kritično. Imamo pacijenata i kod kuće, a jasan naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike da bismo nešto naučili o toj bolesti. Oni koji mogu ostati doma, nek ostanu, tamo im je i udobnije. Za one koji ne mogu osigurati izolaciju doma, oni su u bolnicama”, rekla je Markotić.

Ministar Beroš je rekao kako prema kapacitetima ima prostora i za blaže bolesnike, ali se blaži bolesnici tretiraju kod kuće koliko god je moguće.

Prosječno trajanje inkubacije je pet do šest dana i moguće je da su ovi slučajevi povezani s događajima nakon potresa.

Komentari