Koncertom Zagrebačke filharmonije obilježen Dana Grada Zagreba

Stotine građana i turista sinoć su na Trgu kralja Tomislava uživali u besplatnom koncertu Zagrebačke filharmonije upriličenom u povodu Dana Grada Zagreba. Pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića filharmonija je izvodila djela brojnih poznatih skladatelja.

zagrebacka-filharmonija-dan-grada

Zagreb je proslavio svoj dan u stilu istinske europske metropole. Brojna događanja organizirana na popularnim gradskim lokacijama kao što su Bundek, Tuškanac, Kaptol, Trg sv. Marka i Zrinjevac dala su Zagrepčankama i Zagrepčanima mnogo razloga za ponos.

Vrhunac proslave Dana Grada bio je svečani koncert Zagrebačke filharmonije i gostiju održan u petak, 30. svibnja na Tomislavovu trgu kojim su svoje sugrađane počastili gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, Zagrebačka filharmonija i Koncertna direkcija Zagreb, ističe se na web stranici Zagrebačke Filharmonije.

Orkestar je – pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, uz solističke nastupe sopranistice Martine Zadro, mezzosopranistice Martine Gojčete Silić, tenora Amira Saračevića, basa Ivice Šarića kao i Akademskog zbora ‘Ivan Goran Kovačić’ te Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske – izveo neka od najvećih djela klasičnog repertoara. Čajkovskijeva Uvertira, Bersina Idila, Straussova polka Ispod gromova i munja, Verdijev Zbor Židova zvučali su uistinu veličanstveno pod zagrebačkim zvjezdanim nebom u prekrasnoj atmosferi zelenog Tomislavova trga. Na posljetku, vrhunska izvedba Beethovenove Ode radosti dostojno je obilježila prvu godinu hrvatske pripadnosti velikoj europskoj obitelji.

Koncert je imao i dobrotvorni karakter. Pozivom na broj 060 9011 prikupljala su se sredstva za potrebite u poplavljenim područjima.

Koncertu su nazočili predsjednik Republike Hrvatske, dr. sc. Ivo Josipović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, brojni predstavnici diplomatskog zbora, gradske i državne uprave te političkog, kulturnog i društvenog života grada.

Zvucima Jelačićeve koračnice i pjesme Moj Zagreb tak imam te rad, koju su zapjevali i prisutni građani, proslava je završena na najljepši mogući način, odajući počast Zagrebu, gradu koji je tijekom svoje bogate povijesti za sve imao otvoreno srce, a napose onima koji su skrbili o njegovoj kulturi i napretku te izgrađivali duh koji i danas osjećamo, živimo i uživamo.