KLOVIĆEVI DVORI: 21. međunarodna izložba karikatura

izlozba-karikatura

Međunarodna izložba karikatura koja se pod nazivom “Zagreb” ove godine organizira po 21. puta i ove godine okuplja veliki broj autora iz cijeloga svijeta ozvara se u galeriji Klovićevi dvori 31.svibnja 2016. godine u 19 sati . Tema ovogodišnje izložbe je zdrav život sa svim mogućim aspektima koje karikaturisti mogu zamisliti.

Izložba će i ove godine biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori gdje će biti predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova od 700 pristiglih, koje je poslalo 282 karikaturista iz 59 zemalja svijeta. Najbrojniji su autori iz Hrvatske (35), Srbije (21), Ukrajine (17), Rumunjske (16), Bugarske (13), Turska (13)… Izložbu prati kvalitetan katalog na 96 stranica.

Izložba ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je radio u sastavu prof. Frano Dulibić (povjesničar umjetnosti), Damir Novak, Zdenko Puhin, Ivan Sabolić i Darijan Kučko (karikaturisti, članovi HDK).

Imena nagrađenih autora i njihovi radovi će biti predstavljeni na svečanom otvaranju izložbe:

Prva nagrada: Andrei Popov (Rusija)

Druga nagrada: Jiri Novak (Češka)

Treća nagrada: Anton Buzeti (Slovenija)

Posebna priznanja: Tošo Borković (Srbija), Saša Dimitrijević (Srbija), Josip Kovačević (Hrvatska), Luka Lagator (Crna Gora) i Vlado Volaš (Srbija)

Otvorenje izložbe karikatura održat će se u Galerija Klovićevi dvori, ali istovremeno karikature će se moći pogledati i u prostoru Medijateke u Preradovićevoj 5. Zainteresirani izložbu mogu pogledati do 12. lipnja.

U predgovoru je Srećko Puntarić – Felix na temu zdravog života napisao: “Čovjek se počeo baviti zdravim životom odmah nakon što se razbolio. Uključio je tu razne struke, koje svaka na svoj način daje pametne preporuke. Sad su se ovom pokretu pridružili i karikaturisti, što znači da je stanje vrlo ozbiljno. Budući da oni na neozbiljan način pokušavaju prići problemu bolesnog života i smijehom ga pretvoriti u zdrav život, nameće se zaključak da je – smijeh lijek!”

Foto: Press

Komentari