KINO EUROPA: Počinje 24. Tjedan češkog filma, evo koji filmovi će biti prikazani

Anđeo Gospodnji 2
Foto: Press

Već tradicionalno, 24. godinu zaredom posjetitelje kina Europa će u filmskim festivalima i manifestacijama bogat jesenski program uvesti Tjedan češkog filma, koji se ove godine održava od 10. do 17. listopada.

Program će u utorak, 10. listopada u 20:30 h otvoriti “Učiteljica”, potresna i vječno aktualna priča o snazi ljudskog karaktera inspirirana istinitim događajem, iz radionice uigranog i višestruko nagrađivanog redateljsko-scenarističkog dvojca Jana Hřebejka i Petra Jarchovskog. Otkako je u školu u predgrađu Bratislave 1983. godine došla nova učiteljica, Maria Drazděchová, život roditelja i učenika okrenuo se naglavačke. Uvjerena u korumpiranost naizgled ljubazne učiteljice, ravnateljica škole saziva hitan sastanak i poziva roditelje da potpišu peticiju protiv politički dobro umrežene Drazděchove. Svjesni da time stavljaju na kocku budućnost svojih obitelji, dio roditelja odlučuje se oduprijeti učiteljici i stati iza svojih načela. Za ulogu omražene učiteljice Zuzana Mauréry dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Karlovym Varyma.

Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke kinematografije. Osim nagrađivane ‘Učiteljice” tu je i “Anđeo gospodnji 2”, nastavak popularne božićne bajke o nespretnom anđelu Petronelu i njegovu prijatelju vragu Uriášu. Veliki češki kino hit “Dvojnici”, urnebesno je smiješna kriminalistička komedija zabune o dva naizgled jednaka, ali temperamentom i načinom života potpuno različita muškarca.

U ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i “Podnevkinja” atmosferična kombinacija psihološkog trilera i horora, nadahnuta češkom folklornom legendom o mitskom biću koje odnosi neposlušnu djecu. Možda najzanimljiviji naslov ovogodišnjeg programa, je kontroverzna biografska drama “Ja, Olga Hepnarová” hvaljenih dokumentarista Tomáša Weinreba i Petra Kazde o posljednjoj ženi koja je smaknuta u Čehoslovačkoj nakon što je 1973. godine kamionom u centru Praga usmrtila osmero ljudi kao čin osvete društvu koje ju je cijeli život marginaliziralo.

Sve generacije uživat će u animiranoj fantaziji “Neparožderi” slavne češke ilustratorice Galine Míklínove o malenim stvorenjima koja žive svuda oko nas i odgovorna su zanestanak jedne čarape iz vašeg para – one neparne! Animiranim junacima glasove daju poznati hrvatski glumci Goran Navojec, Maja Posavec i Žarko Potočnjak.

Ulaznice za projekcije filmova iz programa Tjedna češkog filma mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po redovnoj pojedinačnoj cijeni od 25 kn (22 kn za djecu, studente i umirovljenike) ili po cijeni od 100 kn za paket ulaznica sve filmove.

Tjedan češkog filma ostvaruje se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.