KAKO POBIJEDITI PROLJETNI UMOR? Preporuke stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije

KAKO POBIJEDITI PROLJETNI UMOR? Preporuke stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije

Proljetni umor osjećaj je pojačanog umora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja, koji se javlja početkom proljeća, u ožujku i travnju. Riječ je o normalnom fiziološkom procesu koji se javlja kod čitave populacije, no neki ga osjećaju više, dok drugi uspješno preveniraju tu pojavu nizom različitih postupaka.

Ovo je idealno vrijeme da, ako već niste tjelesno aktivni, izađete i počnete se baviti nekom tjelesnom aktivnošću. Tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu potaknut će lučenje hormona sreće i sintezu vitamina D što će vam, uz još neke druge postupke, pomoći u borbi protiv ovog sezonskog problema.

Tjelesna aktivnost ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju, zbog čega se osoba osjeća bolje i odmornije. Pomaže u regulaciji tjelesne mase i poboljšava čovjekovo opće zdravstveno stanje (fizičko, mentalno i socijalno). Također, pomaže u prevenciji različitih kroničnih nezaraznih bolesti (dijabetes tipa II, kardiovaskularne bolesti i neke maligne bolesti) te smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Tjelesna aktivnost preporučuje se svima i vježbanje se može prilagoditi svim dobnim skupinama i zdravstvenim stanjima.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za razinu tjelesne aktivnosti su 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, ili 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta. Neke od aktivnosti koje se mogu preporučiti svima su hodanje, plivanje i vožnja bicikla.

Hodanje je jednostavno, ne zahtijeva posebne vještine i znanja, mogu ga prakticirati osobe svih dobnih skupina i aktivnost je rijetko povezana s ozljedama.

Ostali savjeti za borbu protiv proljetnog umora su:

  • Pripazite na pravilnu prehranu.
  • Jedite namirnice bogate vitaminom C.
  • Birajte namirnice bogate željezom.
  • Nađite vremena za neku od aktivnosti na otvorenom (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, rolanje, planinarenje…).
  • Jedite što više povrća.
  • Pijte dovoljno tekućine.
  • Dovoljno spavajte.

Nakon duge i tmurne zime jedva dočekamo pojavu lijepih, toplih i sunčanih dana. Nemojte dopustiti da vaše raspoloženje bude tmurno i mračno i ne poprati ove lijepe promjene u okolini.

Pripremila: Jelena Čvrljak, mag. cin., Odjel za promicanje zdravlja, Službe za javno zdravstvo – Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, www.stampar.hr