Kad će početi ublažavanje mjera? Evo što je o tome jutros rekla dr. Alemka Markotić

Kad će početi ublažavanje mjera? Evo što je o tome rekla dr. Alemka Markotić
Foto: Screenshot N1

Dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, gostujući u Novom danu televizije N1, govorila je, među ostalim, i o ublažavanju mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

“Vodimo razgovore o tome kako pristupiti svemu tome, u sinergiji su i politika i struka i mi dajemo inpute. Ono što smo govorili, u onom trenutku kad ćemo imati pad od 5 do 7 dana ići ćemo u postupno ublažavanje mjera”, kazala je Markotić.

“Nije svaki frizerski salon isti, niti trgovina. Bit će date epidemiološke upute kako gdje postupiti, kako prilagoditi mjere. Ako poslodavci neće znati kako, moći će kontakirati epidemiologe”, kaže Markotić i napominje kako razumije nestrpljenje u populaciji, kako bi svi htjeli da sve to što brže prođe.

“Mi smo ljude korektno, postepeno upućivali u to kako ćemo što uvoditi. Objasnit ćemo kako ćemo prilaziti tom problemu i dalje. Naši ljudi to dobro prihvaćaju, a ne da im se olako obećava nešto što se ne može ispoštovati”, rekla je Markotić te dodala: “Mislim da je korektnije da se ne obećava ljudima nešto što nismo sigurni da možemo ispuniti.”

“Javni prijevoz mora se, naravno, jednom početi vraćati, ali mora biti dobro isplaniran. Sigurno će naš život dulje vrijeme biti drugačiji, i uređeniji. Bit će sigurno puno ugodnije kada ne budemo natiskani u javnom prijevozu. Naravno da se razmišlja o povratku javnog prijevoza. Ova će pandemija jednom proći i doći će do neke druge stiuacije u svijetu”, kazala je Alemka Markotić.

Inače, znanstvenici s Harvarda su objavili da će se koronavirus vratiti i ponovo opasno zaprijetiti javnom zdravlju kad se ukinu mjere socijalnog distanciranja pa će one vjerojatno biti potrebne do 2022. godine.