Južni portal crkve sv. Marka – najljepši ukras srednjovjekovnog Zagreba

Južni portal crkve sv. Marka – najljepši ukras srednjovjekovnog Zagreba

Jedan od najljepših ukrasa srednjovjekovnog Zagreba je južni portal crkve svetog Marka, središnje točke staroga Gradeca, slobodnog kraljevskog grada koga su u srednjem vijeku naseljavali obrtnici, trgovci, ljekarnici i drugi poduzetnici.

Crkva svetog Marka je najbolje očuvan srednjovjekovni sakralni objekti, a po nekima to je i jedina građevina iz srednjeg vijeka u gradu Zagrebu. Crkva se proteže u uobičajenom smjeru zapad – istok, na zapadu je glavni ulaz, a svetište je na istoku. No najveći dragulj ove crkve, portal s kipovima iz razdoblja kasne gotike, nalazi se na južnoj strani.

Južni portal crkve sv. Marka – najljepši ukras srednjovjekovnog Zagreba

Pretpostavlja se da je ovaj krasni gotički portal nastao krajem 14. ili početkom 15. stoljeća. Gotičke skulpture su najvjerojatnije autorsko djelo majstora praške Parlerove škole. No, s obzirom na to da je riječ o gotici, autorstvo je najčešće veoma teško pouzdano utvrditi.

Sastavni dio ovog portala su niše i kipovi koji s njim čine skladnu cjelinu. Portal sačinjava 11 niša i u njima 15 skulptura. Četiri skulpture su drvene, iz doba baroka (17. i 18. st) , a ostale su od kamena.

Kipovi predstavljaju apostole, Krista, Mariju i zaštitnika grada, sv. Marka. U središnjoj dvodijelnoj ništi nalazi se kip sv. Marka.

Sv. Marko s lavom zaštitnik je Mletačke Republike, a budući da su u srednjovjekovni Gradec došli mnogi Talijani, oni su sa sobom donijeli i svoga sveca zaštitnika.

Talijani su na Gradecu bili uglavnom trgovci tekstilom i njihovi dućani su bili na glavnom trgu. Uz trgovce, bio je i poneki liječnik, ljekarnik i vlasnik javnih kupališta.

Danas je skulptura Blažene djevice Marije u južnom portalu bez glave, a Marija prikazana kao dvorska dama, s istaknutom strukom i poprsjem i s neobično preklopljenim plaštom.

Vidljivo je da je portal s vremenom ostao bez dijela kipova, a neki su oštećeni, najvjerojatnije za vrijeme jačih potresa. Četiri kipa nadomještena su baroknim drvenim kipovima.

Skulpture koje danas vidimo u portalu su kopije, originali su zbog neposredne ratne opasnosti sklonjene na sigurno u kolovozu 1991. i danas se nalaze u kapelici sv. Sebastijana i Florijana (s druge strane crkve Sv. Marka).

Tajana Martinec | Foto: Pixabay