BUKOBRANI: Na tri lokacije u Zagrebu podižu se sustavi za zaštitu od buke

Bukobran na Slavonskoj kod Vrbika
Foto: Zagreb.hr

Grad Zagreb priprema izgradnju bukobrana kojima bi se od prevelike razine buke štitili dijelovi Prečkog, Folnegovićeva naselja i Savice.

Na službenoj stranici Grada Zagreba objavljen je javni poziv kojim se traže ponude za izradu “elaborata zaštite od buke za izgradnju sustava za zaštitu uz Zagrebačku aveniju, oko Tijardovićeve ulice do Ulice I. Matetić Ronjgova i na Aveniji M. Držića, Lastovskoj ulici i Ulici Lj. Šram”.

Kako se doznaje iz ovog javnog poziva, bukobran dužine 800 metara bit će postavljeni duž Zagrebačke avenije, oko Tijardovićeve i Ulice Ivana Matetića Ronjgova. Bukobrani će također biti postavljeni duž Ulice Marina Držića, južno od petlje Držićeva – Slavonska, i to s istočne i zapadne strane, u ukupnoj dužini od 900 metara.

Za izradu elaborata grad planira potrošiti 70.000 kuna, a u izgradnju bi se krenulo čim elaborati budu gotovi.

Posljednji bukobran u Zagrebu završen je u lipnju prošle godine. Podignut je radi zaštite od buke naselja Vrbik, a samoj gradnji prethodila je pobuna građana pokrenuta u vrijeme gradnje trećeg prometnog traka na Slavonskoj aveniji.

Usuglašavanje stavova po ovom pitanju između stanovnika Vrbika i gradske uprave trajalo je skoro pet godina. Na koncu, kad je bukobran završen, predstavnici Vijeća gradske četvrti Trnje i stanara okolnih zgrada izrazili su zadovoljstvo jer se, kako su rekli, zahvaljujući bukobranu buka smanjila za oko 50 posto. Istaknuli su da napokon mogu spavati kraj otvorenih prozora i normalno razgovarati u dvorištima i parku.

U izgradnju bukobrana u Vrbiku uloženo je oko 4,2 milijuna kuna. Koliko će stajati bukobrani čija gradnja se sada priprema, još nije poznato.

Ivica Majić

Komentari