Još nije počela obnova zgade u Kranjčevićevoj, a kad počne, platit će je – stanari!

Još nije počela obnova zgade u Kranjčevićevoj, a kad počne, platit će je - stanari!
Foto: ZG express

Još nije počela sanacija zgrade u Kranjčevićevoj ulici čiji se zid počeo urušavati u subotui na večer, nakon čega su na lice mjesta izašle nadležne gradske službe, a sljedećeg dana tamo je bio i gradonačelnik Bandić.

Danas zgrada izgleda točno onako kako je izgledala nakon intervencije vatrogasaca – drvene grede i dalje podupiru fasadu napravljenu od opeke, a dio pločnika zatvoren je za pješake. Srećom, stručnjaci su utvrdili da nije ugrožena konstrukcija zgrade, nego samo fasada, pa više nema panike među stanarima.

No, sada na red dolaze praktična pitanja – tko će, kada i o čijem trošku zgradu dovesti u prvobitno stanje.

Bandić obišao zgradu u Kranjčevićevoj, zbog opasnosti od rušenja zatvoren dio Adžijine
Gradonačelnik Milan Bandić u obilasku Kranjčevićeve 36 | Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Milan Bandić je prilikom obilaska Kranjčevićeve 36 izjavio da se “očekuje sanacija sjevernog dijela, bočnog dijela fasade koji će izvesti izvođač koji je odgovoran za to što se dogodilo”..

No, kako kaže upravitelj zgrade, izvođač radova neće odgovarati već će sve morati platiti stanari. “Industrogradnja je kao firma koja je izvodila ove radove prije 15-20 godina propala. To kažem čisto zato da se ima predodžba da te firme koje su radile, koje su izvodile radove više ne postoje i da se nemaju suvlasnici zgrade na neki način kome žaliti”, rekao je upravitelj zgrade, Marko Vučko za RTL televiziju.

Na strani izvođača je i sam zakon. Prema njemu varaždinska Industrogradnja koja je preuzela prava i obaveze zagrebačke Industrogradnje više nije odgovorna. Naime, oni već nakon 10 godina od završetka radova nisu odgovorni za propuste koje su možda i napravili. Oni pak sve prebacuju na vlasnike.

“S obzirom na medijske natpise kako je u predmetnoj zgradi bilo više građevinskih zahvata koji su mogli narušiti statiku i kvalitetu zgrade mišljenja smo da nema mjesta odgovornosti pravnih slijednika izvođača već da je odgovornost na suvlasnicima same zgrade”, kazali su.

Iz građevinske inspekcije koja je do sada dva puta izašla na teren objasnili su za RTL da bi vlasnici čak mogli dobiti i prijavu. “Ukoliko nije održavana na odgovarajući način i utvrdi se da je upravo posljedica propadanja oštećenja na fasadi upravo to, onda će se tako i postupiti”, kazao je Darijo Baloković iz Državnog inspektorata građevinske inspekcije.

Kako opasnosti od urušavanja nema, dok se ne otkriju sve okolnosti koje su dovele do incidenta, sanacija zgrade morat će pričekati.