Jelena Oberman objavila svoj prvi autorski album “Mi nismo s ovoga svijeta”

Foto: Press

Jelena Oberman, nezavisna glazbenica iz Zaprešića, upravo je objavila svoj prvi, dugosvirajući, autorski album pod nazivom “Mi nismo s ovoga svijeta”.

Deset zaraznih, glazbeno raznolikih pjesama odvest će vas u neku drugu dimenziju. Netipično za zabavnu glazbu, Jelena se bavi društvenim temama poput osjećaja otuđenja i nepripadanja, nesanice, neslobodne svakodnevice, diktata filozofije pozitivnog razmišljanja, srama, emocionalnih vampira, jala, borbi protiv vjetrenjača, šutnje pred nepravdom, ali i čisto filozofskih pitanja poput onih u pjesmi “Odakle dobro je”.

Jelena Oberman: “Mi nismo s ovoga svijeta”

“Osnovna misao ovoga albuma je pitanje humanosti. Album se bavi idejom vanzemaljskog porijekla ljudi jer po nekim svojim osobinama, kao što su dobrota i empatija, čovjek se razlikuje od svih ostalih bića na ovoj planeti. Barem onaj dio čovječanstva koje možemo nazvati ljudima”, objašnjava Jelena.

Jeleninu glazbu teško je svrstati u neku ladicu.

U naslovnoj pjesmi “Mi nismo s ovoga svijeta” osjeti se snažan utjecaj Mobyja, dok se u “Carpe Diem” osjeti utjecaj glazbe iz svojedobno popularne britanske serije Dr. Who kao i iz svima poznatog serijala “Obitelj Addams”. Pjesma “Komarac” podsjeća na “Lonely Mansion”, uspješnicu goth synth benda Priest. U nekim elementima, posebice što se tiče tema kojima se na albumu bavi, Jelena podsjeća na indie glazbenicu Iniko, a sama glazbenica kaže da joj je inspiracija za pjesmu “Ovaj svijet je lud” bilo stvaralaštvo britanskog glazbenika IAMX-a čiju glazbu i najviše sluša. Na albumu ima pjesmama i u kazališnom stilu kao što su npr. pjesme “Budi”, “Carpe Diem” ili pak “Sram” koja je i pisana za potrebe jedne predstave.

“Ne stvaram po špranci, nego iz različitih žanrova uzimam ono što mi se sviđa pa je teško i meni samoj odrediti žanr kojem bi moja glazba pripadala. Ima tu eksperimentalne elektronike, spoken worda, cinematica, dubstepa, popa”, kaže Jelena.

Jelena na ovom albumu potpisuje sve tekstove, glazbu, aranžmane , produkciju i miks, dok je za mastering zaslužan FM mastering.

Album je dostupan na svim glazbenim platformama i YouTubeu.