Je li Hrvatska preskupa? Mogu li si Hrvati priuštiti ljetovanje? Evo što o tome kaže predsjednik HTZ-a!

Foto: HTZ

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine 6,7 milijuna turista ostvarilo 27,3 milijuna noćenja, što je 16 odnosno 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju i četiri posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2019., dok je u lipnju noćenja bilo jedna posto više nego lani i jednako kao u lipnju 2019., podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, komentirao je u Newsroomu televizije N1 komentirao dobru i uspješnu predsezonu.

“Mislim da nikad u povijesti nismo imali toliko dobru predsezonu“, započeo je Staničić.

No, unatoč dobrim brojkama, nižu se kritike na povećanje cijena. “Kad govorimo o povećanju cijena, svako povećanje cijena mora biti popraćeno kvalitetom.”

Na pitanje je li to tako u Hrvatskoj, prati li rast cijena kvalateta, Staničić odgovara: “Uglavnom da, ali ima i pojedinačnih slučajeva gdje to nije. Kad dižemo cijenu, moramo ulagati u kvalitetu. Uvijek apleiramo da gost mora dobiti vrijednost za novac. Hrvatska tu još uvijek ima dobar omjer.”

“Analize su pokazale da je Hrvatska jako konkurentna i da ne odskačemo od konukrencije. Spiegel je u analizi konstatirao da je Španjolska najskuplja, a da je Hrvatska u rangu Italije i Grčke. Vjerujem da će i to biti dodatni motiv oko odabira destinacija”, kazao je Staničić.

Društvenim mrežama šire se računi iz ugostiteljskih objekata s previsokim cijenama kave, sladoleda i slično, a Staničić navodi da treba voditi računa o konkurentnosti.

“Dobio sam danas račun s Mykonosa gdje je kava 4,50 eura i nitko se ne buni. Prošlog tjedna razgovarao sam s našim eminentnim ugostiteljem koji je u Veneciji platio kavu 9 eura. Postoje različiti cjenovni razredi, i vani i u Hrvatskoj, ali tržište će izregulirati cijenu. Ali treba dati vrijednost za novac. Kava na Stradunu u Dubrovniku ne može koštati kao na nekoj drugoj destinaciji, ali valja voditi računa da cijene budu konkurentne u odnosu na ostale destinacije na Mediteranu”, istaknuo je.

S obzirom na porast cijena koji nije pratio porast plaća sve se više raspravlja o tome mogu li si domaći turisti priuštiti ljetovanje.

“Sigurno su cijene otišle gore, ne samo smještaja, nego i prijevoza itd, ali to je situacija na globalnoj razini. I u ostalim zemljama su rasle cijene. Ali, Hrvatska ima dovoljno diverizificiranu ponudu da i domaći mogu pronaćiu ono što im je odgovarajuće, a i brojke pokazuju da domaći turizam raste”, zaključio je Staničić.