Jako nevrijeme rušilo stabla i napravilo kaos, neke linije ZET-a obustavljene

Jako nevrijeme pogodio je jutros cijelu Hrvatsku. Negdje oko ponoći u Zagrebu su udari vjetra bili oko 60 km/h, a a vatrogasci cijelu noć idu na intervencije diljem grada. Žestoki naleti vjetra jačine i do 60 kilometara na sat u Zagrebu su noćas trgali stabla, raznosili kante za smeće i inventar kafića te stvarali poteškoće u prometu dok se zvuk vatrogasnih kola čuo širom gradskog područja.

nevrijeme

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama javili su kako se urušio dio stare zgrade Paromlina. Na terenu su i djelatnici Zagreparkinga koji uklanjaju vozila koja su tamo bila parkirana, a mjesto osigurava policija.

Tramvaji linija 2, 6 i 11 voze preusmjereno do Zapadnog kolodvora, zbog zaštitnog platna stambenog objekta u izgradnji koje se odvojilo i spustilo na žice gornjeg voda. Od Črnomerca do Zapadnoga kolodvora vozit će autobusi.

Zbog olujnog nevremena koje je noćas zahvatilo Zagreb sve su dežurne ekipe na terenu. Javna vatrogasna postaja grada Zagreba tokom noći i jutra odradila je oko  50 intervencija, a u tijeku je preko 40 intervencija. Zrinjevac pregledava i čisti javne zelene površine, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama angažirao je ekipe Šumarije da počiste Sljemensku cestu. Podignute su i ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Na Jadranu, pak, puše jaka bura. Orkanska bura od sinoć puše na širem riječkom području, pa su vatrogasci tijekom noći i jutros zbog srušenih stabala, stupova i drugih intervencija na teren izlazili više desetaka puta, a jutros je na Krčkom mostu zabilježen najjači udar bure od čak 220 kilometara na sat. Prema podacima iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, oštećeno je dosta automobila i prozora, a ima i oštećenih krovova.

Pao je i prvi snijeg – i to na Sljemenu, Zavižanu, Platku, Pargu, vrhu Učke i višim predjelima Gorskog kotara, a zabijelio se i Klek iznad Ogulina, javlja Crometeo.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Autobusne linije u prekidu!
ZET je jutros javio kako autobusna linija 103 (Britanski trg- Kraljevec), koja je bila obustavljena zbog stabla koje se prepriječilo preko ceste, prometuje redovito cijelom dužinom trase.

Iz istoga je razloga linija 129 (Vrhovec – Mandaličina) skraćena do starog okretišta na Vrhovcu, linija 227 (Svetice–Gornji Bukovec–Jazbina– Bliznec) preusmjerena je preko Čreta, a linija 105 (Britanski trg–Kaptol) do Ilirskog trga.

Autobusna linija 203 (Svetice–Vinec–Krematorij) obustavljena je do daljnjega, kao i izvanredna linija 140 (Mihaljevac–Sljeme) i 226 (Kaptol– Remete –Svetice).

Zbog odlomljene grane koja je, uslijed olujnog vjetra, pala na žice gornjega voda na Maksimirskoj cesti, tramvaji ne voze do Dubrave, već putnike od Maksimira voze autobusi, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET).

Zbog toga tramvajske linije 4, 7, 11 i 12 prometuju do zaokretnice Maksimir, od kuda će putnike do Dubrave prevoziti autobusi.

Najnovije obavijesti o preusmjerenim tramvajskim i autobusnim linijama ZET-a pročitajte OVDJE.