IZNAJMLJIVANJE SMJEŠTAJA: Grad Beč kreće u ofenzivu protiv popularne internetske platforme Airbnb

IZNAJMLJIVANJE SMJEŠTAJA: Grad Beč kreće u ofenzivu protiv popularne internetske platforme Airbnb
Foto: Pixabay

Internetske platforme za iznajmljivanje smještaja poput Airbnba prethodnih su godina zabilježile značajan porast u poslovanju. No danas se o njima u mnogim velegradovima, među kojima je i Beč, vodi žestoka rasprava.

Zbog nedostatka stambenog prostora uzrokovanog kratkoročnim turističkim najmom, problema s oporezivanjem te neplaćanja boravišnih pristojbi Grad Beč pokrenuo je inicijativu za reguliranje takvih platformi diljem Europske unije. Pritom je član bečkog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke izjavio da Beč nikako nije protiv ekonomije dijeljenja, dokle god ona koristi građanima.

No neplaćanje poreza i ignoriranje državnih zakona nije prihvatljivo.

Na sastanku Povjerenstva za gospodarsku politiku Europskog odbora regija u utorak, 22. listopada 2019., član bečke Gradske skupštine Peter Florianschütz priložio je očitovanje kojim se traži promjena zastarjele Direktive o e-trgovini. Promjene se odnose na pristup podacima, pravnu sigurnost, odgovornost platformi i stanovanje.

Cilj je da platforme radi utvrđivanja poreznih obveza gradovima ustupe podatke o svojim iznajmljivačima. Trenutačan sustav lokalnim zajednicama ne omogućava ubiranje poreza i pristojbi te kontrolu nad ilegalnim sadržajem.

Najveća prepreka je činjenica da većina smještajnih platformi ima pravno sjedište u drugoj državi. Osim toga izazov predstavlja i kratkoročni najam gdje treba postaviti jasne pravne okvire kako bi se moglo osigurati pristupačno stanovanje u većim gradovima.

Bečka inicijativa već je urodila plodom. Predstavnici buduće Europske komisije potvrdili su da na razini EU-a treba uvesti novu regulaciju ekonomije dijeljenja. Za reguliranje kratkoročnog najma se uz Beč pritom zalažu i gradovi poput Amsterdama, Pariza, Barcelone, Berlina, Bordeauxa, Venecije i Krakova.

Na temelju izmijenjenog Zakona o subvencioniranju turizma iz 2016. godine Grad Beč već je pokrenuo upravne postupke protiv nekoliko internetskih platformi. Cilj je da se ubuduće sva takva poduzeća koja posluju u Beču pridržavaju njegovih propisa.