IZLOŽBA: Djela velikog Alexandera Caldera u Umjetničkom paviljonu

IZLOŽBA: Djela velikog Alexandera Caldera u Umjetničkom paviljonu
Foto: Zagreb.hr

Mobili, stabili i likovni radovi – djela slavnog američkog kipara Alexandera Caldera bit će izloženi u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu naredna tri mjeseca.

Izložba je danas najavljena na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić, gradonačelnik Milan Bandić te član Uprave INA-e Niko Dalić. Izložba Magija skulpturalnog pokreta održava se u okviru Ciklusa Najveći kipari XX. stoljeća.

Riječ je o jednome od najslavnijh američkih kipara 20. stoljeća, predstavnika kinetičke umjetnosti i umjetnosti apstrakcije, rekla je ravnateljica Poklečki Stošić te nastavila kako Calder nije bio prvi umjetnik koji je unio pokret u skulpturu, ali je zasigurno najznačajniji inovator na tom polju. Ravnateljica se zahvalila Gradu Zagrebu i Turističkoj zajednici grada Zagreba te INA-i bez kojih, kako je rekla, ne bi bilo ove izložbe.

Zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako je ova izložba sjajan nastavak niza već održanih predstavljanja svjetski značajnih umjetnika u Umjetničkom paviljonu – Miroa, Rodina i Giacomettija, te pohvalio rad tima autorice izložbe Jasminke Poklečki Stošić, kazavši kako “Umjetnički paviljon potvrđuje svoj status reprezentativnog izložbenog prostora Grada Zagreba kao i jednog od središnjeg mjesta velikih likovnih događanja”.

Okupljene je pozdravio i član Uprave INA-e Niko Dalić. On je izrazio vjeru u uspješnost projekta i veliku posjećnost izložbe te zaželio svim posjetiteljima da uživaju u prekrasnim eksponatima.

Ovo je prvi put da su velika djela najslavnijeg američkog kipara 20. stoljeća izložena u Hrvatskoj, a na posudbu su stigla iz renomiranih europskih muzeja i galerija. Izložbu čini ukupno 35 umjetnina – 15 skulptura i 20 slika. Izložbu će Zagrepčani i njihovi gosti moći razgledati od 26. rujna do 5. siječnja naredne godine.

Komentari