Ivan Turudić izabran za glavnog državnog odvjetnika, poduprlo ga 78 zastupnika

Foto: Screenshot

Sabor je izabrao Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Potvrđen je sa 78 glasova. 60 zastupnika bilo je protiv, dva su bila suzdržana.

Uoči glasanja oporba je glasno prosvjedovala protiv Turudića, Vlade i premijera. Lijeva oporba zatim je poslala poruke sa saborskih stepenica, a glasanje je pokazalo da je desna oporba razjedinjena, objavio je HRT.

Dio saborske desnice bio je za imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, dok su s druge strane Mostovci i Suverenisti taj čin oštro napali, ocijenivši da si je HDZ nanio golemu političku štetu uoči parlamentarnih izbora.

Stipo Milnarić (Domovinski pokret) pojasnio je zašto je kod glasovanja njegov stranački kolega Stephen Nikola Bartulica bio suzdržan. Biti suzdržan ili protiv potpuno je isto, rekao je Mlinarić negirajući da u DP -u postoji raskol ili da Bartulica naginje prema HDZ-u.

Suzdržan u glasovanju bio je i Boris Milošević (SDSS), a za Turudića ruke su podignuli još i oporbeni zastupnici Ante Prkačin (nekadašnji DP, a danas Hrvatsko bilo) i Milan Vrkljan (nekadašnji DP, a sada Pravedna Hrvatska).

Nakon što je Ivan Turudić izglasan za glavnog državnog odvjetnika, oporba je izbor oštro osudila. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin novinarima se obratio riječima “maske su pale”.

“Danas smo od zastupnika HDZ-a, vrlo jasno čuli da je razlog za izbor Turudića da bi se njihovi politički oponenti ‘hapsili’. Činjenica je da smo za državnog odvjetnika dobili čovjeka koji laže i druži se s kriminalnim miljeom, nego smo od kriminalne organizacije čuli da će nas ‘hapsiti’. Turudić je dobio nalog od onih čiji je ‘dečko'”, poručio je Grbin.