ISTRAŽIVANJE: Većina Hrvata ne želi se cijepiti protiv korone! Evo što navode kao razlog

Ilustracija | Foto: Pixabay

Svjetlo na kraju tunela za cijeli svijet je cjepivo, u iščekivanju prvih doza RTL donosi istraživanje agencije Valicon – kada stigne bi li se građani Hrvatske i cijepili.

A odgovor se neće svidjeti onima koji zagovaraju cijepljenje jer većina je i dalje ipak protiv njega. Rezultati su sljedeći: Sigurno će se cijepiti 13 % ispitanika, vjerojatno će to učiniti 30 %.

Vjerojatno ipak NE 36 %. U to da će prva cjepiva ipak zaobići sigurno je pak 21 % ispitanika. Kada se zbroje svi ovi podaci prikupljeni od 12. do 15. studenog – neće se cijepiti 57 posto građana.

U manjini su oni koji pristaju na novo cjepivo, a većinom su razlozi sljedeći: Na prvom mjestu je odgovornost prema ostalim sugrađanima i činjenica da veća procijepljenost suzbija zarazu – tako misli više od pola pristalica cijepljenja. Velik broj njih učinilo bi to predostrožnosti radi. Građani biraju cjepivo i jer ne žele zaraziti starije ili rizične članove obitelji. Četvrtina za cijepljenje cijepit će se jer su starije dobi i jer je to preporuka medicinske struke.

No, većina se ne želi cijepiti – a ono što ih najviše brine i zbog čega odbijaju cijepljenje je zato što ne vjeruju novom cjepivu dok se ne pokaže sigurnim, velik je broj i onih koji se boje nuspojava.

Svaki treći protivnik cijepljenja – smatra da cjepiva općenito nisu sigurna i da mogu ostaviti dugotrajne posljedice po zdravlje.

Jednak broj uvjeren je da baš oni nisu rizična skupina. Četvrtina protivnika cijepljenja tvrdi da virus stalno mutira, te da ih cijepljenje neće zaštititi, objavio je RTL.