ISTRAŽIVANJE pokazalo da je čak 98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

ISTRAŽIVANJE pokazalo da je čak 98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom
Foto: Manfred Helmer

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji još od 2010. uvijek iznad 96 posto.

Čak 88 posto ispitanika istaknulo je prvenstveno zadovoljstvo cijenom javnog prijevoza. Zahvaljujući godišnjim kartama koje se mogu kupiti za 365 eura, Bečani se za 1 euro dnevno mogu voziti po cijelom gradu.

Druge dvije najpozitivnije ocijenjene stavke uski su intervali prometovanja vlakova podzemne željeznice (97 %) te široko rasprostranjena mreža javnog prijevoza (93 %).

Prometovanjem tramvajske mreže zadovoljno je 79 posto Bečana, a kao bi korisnici tramvaja u buduće bili još zadovoljniji 2019. godine planirano je proširenje ponude. Linija D će između ostalog biti produžena za dvije postaje, dok će nova linija br. 11 spajati naselja Simmering i Favoriten.

Intervali prometovanja autobusa također su pozitivno ocijenjeni (69 %), no budući da se autobusima vozi manji broj ljudi, oni su i nešto rjeđi nego autobusi i vlakovi podzemne željeznice.
Kada je riječ o sigurnosti, 76 posto putnika u večernjim se satima osjeća sigurno u vlakovima podzemne željeznice.

Za usporedbu, 2008. taj je postotak iznosio samo 57 posto. U tramvajima i autobusima sigurno se odjeća 81 posto ispitanika. Povećanje osjećaja sigurnosti gradske vlasti pripisuju prvenstveno uvođenju sigurnosnih timova i povećanom video nadzoru u postajama i sredstvima javnog prijevoza.

I čistoća se po mišljenu ispitanika znatno poboljšala: 87 posto putnika autobuse doživljava kao najčišća prometna sredstva u Beču. Vlakovi podzemne željeznice su s 83 posto vrlo blizu toj vrijednosti, a zabrana konzumacije hrane u vlakovima koja je na snagu stupila 15 siječnja 2019. godine trebala bi taj postotak još dodatno povećati.

Točnost i pouzdanost bečkog javnog prijevoza pozitivno je ocijenilo 91 posto ispitanika, ljubaznost osoblja 79 posto, a s brojem mjesta u vozilima koji je u posljednjih 11 godina povećan za 50 posto zadovoljno je 88 posto putnika.