ISTRAŽIVANJE: HDZ u velikoj prednosti pred SDP-om, samo pet stranaka prelazi izborni prag

Foto: HRT

Dva mjeseca prije lokalnih izbora Dnevnik HTV-a donosi naš prvi ovogodišnji HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 17. ožujka na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna greška uzorka je +/- 2,6 2%, a pouzdanost istraživanja čak 95%, objavio je HRT.

Već više od godinu dana živimo s epidemijom, za dva dana je i godišnjica razornog zagrebačkog potresa. Evo kako kod birača trenutačno kotiraju političke stranke:

Da su sutra parlamentarni izbori, izborni bi prag prešlo samo pet političkih stranaka. Redoslijed na vrhu tablice bio bi kao i na onim pravim izborima održanima u srpnju prošle godine.

Vodeći je HDZ s malo više od 27% (27,3%) biračke potpore. 8 i pol postotna boda manje (18,8%) ima drugoplasirani SDP. Promjena u redoslijedu od posljednjih izbora na ovamo dogodila se od trećeg do petog mjesta. Sada je Možemo! treća politička snaga u zemlji s gotovo 9% (8,7%) potpore. Iza su Domovinski pokret s 8,1 i jedini koji još prelazi prag – Most, koji je na 7 i pol posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu stranaka koje nikada ne bi ušle u Hrvatski sabor. U skupini onih s tek nešto više od jedan posto biračke potpore su Centar (1,8%), stranka pokojnoga zagrebačkoga gradonačelnika (1,5%), IDS (1,2%) i Živi zid (1,1%). G4 Ispod jedan posto su HNS (0,9%), Glas (0,8%), Reformisti (0,8%), HSU (0,8%) i HSLS (0,6%). Iz optimistične perspektive, svima njima kakvu-takvu nadu može dati velik broj još neodlučnih birača. Trenutačno ih je 16% (16,1%).

Uoči lokalnih izbora, HRejting će nam pokazati kako stranke i njihovi kandidati prolaze u županijama i velikim gradovima. Evo kako stranke stoje po regijama:

 

Kada je riječ o lokalnim izborima, ako je suditi prema HRejtingu, oni bi najneizvjesniji  bili u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, gdje se razlika između prve tri stranke kreće oko tri posto.

HDZ je na 18,7; SDP na 15 i pol, a Možemo na 14,4%. Izborni prag prelaze još Most koji je na 9% (9,1%), Domovinski pokret na 8% (8,0%) i poprilično udaljena od njih stranka pokojnog Milana Bandića (5,3%). Broj neodlučnih birača oko 14 i pol posto.