INTERLIBER: Otvoreno 44. izdanje najveće književne manifestacije u Hrvatskoj

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Na Zagrebačkom velesajmu od jutros pa sve do 13. studenog otvoreno je 44. izdanje najveće književne manifestacije u Hrvatskoj, sajam knjiga Interliber, koji uz raznolik i bogat program publici predstavlja izdanja 296 izlagača iz petnaest zemalja.

Otvarajući Interliber, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliki ponos i zahvalnost struci, nakladnicima, knjižarima, književnicima, piscima, prevoditeljima, odnosno više od tri tisuće zaposlenih u toj iznimno važnoj industriji koja je uspjela prebroditi teško razdoblje krize, objavilo je Ministarstvo kulture i medija.

Otvorenju 44. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

Ministrica je posebno istaknula podatak kako iz razdoblja pandemije izlazimo osnaženi s čak devet novootvorenih knjižara u Hrvatskoj, što je upravo rezultat poticaja koje Ministarstvo osigurava kroz financiranje programa poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo i velikim odazivom naših sugrađana na natječaj za najbolje knjižare i antikvarijate koji smo pokrenuli 2021. u povodu obilježavanja Godine čitanja, a koji dokazuje kako su bez obzira na razvoj tehnologije i popularnost virtualnog, knjižare ostale prepoznate kao središta knjižarskog entuzijazma, čitateljske strasti, a nerijetko i pravi kulturni centri lokalne zajednice. Izrazila je također i nadu da će gradske uprave iskoristiti priliku koju smo otvorili putem novog Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi i omogućiti dodjelu gradskih prostora za knjižare pod povoljnijim uvjetima što će sigurno pridonijeti razvoju knjižarske mreže.

Osvrćući se na Godinu čitanja ministrica je istaknula kako su se novi projekti potpore Ministarstva kulture i medija i druga dodatna ulaganja, sveukupno više od 100 milijuna kuna u sve segmente knjižarskog lanca od autora do razvoja publike, odrazili na povećanje prihoda nakladnika i knjižara koji u 2021. godini koji prema podacima FINA-e iznose jednu milijardu kuna. „Zbog toga nastavljamo s potporama struci, ali i svim događanjima, festivalima i sajmovima koji promoviraju knjigu i čitanje te posebno podupiremo decentralizaciju književnih sajmova u Hrvatskoj“, rekla je ministrica te najavila kako Ministarstvo surađuje i na pokretanju novog festivala knjige u Osijeku.

Tomašević najavio ulaganje u knjižnicu na prostoru Paromlina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom prisustvovao je otvorenju 44. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber.

Foto: Zagreb.hr

Zahvalivši Zagrebačkom Velesajmu koji je Interliber učinio ugodnim mjestom za poslovne susrete, obiteljske posjete i radionice, gradonačelnik je istaknuo da su vrijedni nakladnici, autori, prevoditelji, urednici i stručnjaci uložili veliki trud i znanje kako bismo i ove godine imali atraktivnu, raznoliku i kvalitetnu ponudu novih naslova, objavio je Grad Zagreb na svojim službenim stranicama.

“Grad Zagreb u usporedbi s drugim europskim gradovima doista se može pohvaliti znatnim ulaganjima u kulturu, pa tako i u sektor knjige“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

“U prvom redu tu je dobro organizirana mreža gradskih knjižnica, ali i potpore nakladnicima, časopisima, književnim festivalima i stvaralaštvu te programima za poticanje kulture čitanja“, dodao je gradonačelnik.

“U tom smislu posebno bih izdvojio već šestu godinu zaredom program Ja čitam koji omogućuje djeci do navršene 15 godine života besplatan upis u knjižnice grada Zagreba. Mladi čitatelji čine više od trećine članova knjižnice i oni su vjerujem upravo posjetitelji Interlibera“, rekao je gradonačelnik.

Tom prigodom gradonačelnik Tomašević najavio je i ulaganje u knjižnicu na prostoru Paromlina. Kako je rekao, trenutno se završava pred projektiranje knjižnice kako bi bila ne samo gradska knjižnica već i novi društveno – kulturno – obrazovni centar cijeloga grada.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša istaknula je da već pune 44 godine Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koje okuplja najznačajnije nakladnike. Posjetiteljima ovogodišnjeg Interlibera poručila je da se izgube u čarobnom svijetu knjiga, izoliraju od svih konstantnih obveza koje ih stišću i upravljaju njihovim vremenom te da se na trenutak posvete sebi i pročitaju knjigu po svom izboru.

Interliber je otvorila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je posebno ponosna da iz razdoblja pandemije izlazimo osnaženi za čak 9 novootvorenih knjižara u Republici Hrvatskoj što je svakako i dijelom rezultat poticaja kroz financiranje programa poduzetništva u kulturi.

Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na ovogodišnejm Interliberu u paviljonima 5,6,7 i 7a sudjeluje 296 izlagača iz 15 zemalja, a radno vrijeme je od 10.00 do 20.00 sati, osim u petak i subotu, kada radi do 21.00 sat. Ulaz za posjetitelje je besplatan.