IMA LI NADE ZA ZAGREBAČKI TURIZAM: Evo što kažu stručnjaci, ugostitelji i šefica Turističke zajednice

IMA LI NADE ZA ZAGREBAČKI TURIZAM: Evo što kažu stručnjaci, ugostitelji i šefica Turističke zajednice
Foto: ZG express

Zagreb je lani u ovo vrijeme – nakon Dubrovnika i Rovinja – bio naša najposjećenija turistička destinacija. Danas – potpuno drukčija slika.

U gradu boravi samo 10.000, većinom domaćih turista – što je pad od čak 80% u odnosu na prošlu godinu. Zbog epidemije, ali i potresa – zagrebačka turistička industrija na rubu je preživljavanja, objavio je HRT.

Amerikanci, Korejci, Kinezi i Nijemci u ovo doba lani najviše su šetali našim glavnim gradom. Na zagrebačkim ulicama i trgovima danas – samo rijetki turisti.

“Prošlu godinu smo završili s 210.000 noćenja turista iz Azije, a sada je to izostalo. Izostali su letovi, izostala je potrošnja u Zagrebu, nema dnevnih izleta, sve je stalo”, rekla je Andreja Gazdek, savjetnica za turizam ProConcept.

Od 69 zagrebačkih hotela, većina radi, no promet je mizeran. Privatni smještaj i hosteli čine većinu zagrebačkih smještajnih kapaciteta. Najteže je onima koji su u proširenje ponude uložili golem novac.

Ugostiteljima u središtu grada promet je 60 posto manji nego lani, a malo bolje rade restorani na periferiji.

“Jako puno se lokala zatvorilo, mijenja se vlasnička struktura, neće biti nikome jednostavno preživjeti i čeka nas kaotična godina koja će biti pogubna za nas ugostitelje”, rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Agencije, hoteli, ugostitelji, prijevoznici, trgovci – svi gube jer nema turista.

“Očekujemo da čim se situacija sa virusom stabilizira da ce se turistička kretanja u Zagrebu vratiti ne na ono što je bilo krajem prošle godine kada smo imali najbolju turističku godinu ikad ali svakako u neke norrmalnije okvire”, izjavila je za HRT direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld.

Turistička zajednica grada baš zato kreće s novom destinacijskom kampanjom “Blizu grada, blizu srca“.