ILUSTRACIJA: Tea Šinik – ime koje morate upamtiti

ILUSTRACIJA: Tea Šinik - ime koje morate upamtiti
Foto: Screenshot

Baš po onoj narodnoj – “jabuka ne pada daleko od stabla”

Piše: Jurica Ilić

Animator, karikaturist i strip crtač Stiv Cinik jedan je od najomiljenijih suvremenih hrvatskih autora u sva tri područja likovnosti kojima se bavi. Tipični Lala, porijeklom iz Vojvodine, poznat je po svom britkom humoru, minimalistički jednostavnim crtežom i otvorenoj satiri u kojoj nikoga ne štedi.

Rekli bismo – on crta ono o čemu svi govore – i bez dlake na jeziku. Stiv Cinik je najpoznatiji po svom duhovitom i vrlo uspješnom animiranom TV serijalu “Laku noć Hrvatska”, koje je radio nezapamćenom brzinom kad je riječ o animaciji.

Taj je serijal izlazio svakodnevno i bio više nego autentičan sa šalama doslovno na dnevnoj bazi – a svaki će vam animator reći da to mogu tek vrlo rijetki u svijetu i to s velikom tehničkom podrškom i uz suradnju brojnih fazera, kolorista, crtača pozadina, pomoćnih animatora itd.

Istodobno Stiv se “zabavljao” i stripom i karikaturom, pa zbilja iznenađuje i opčinjava njegov radni elan koji je posve sigurno proporcionalan njegovu talentu i duhovitosti…

No, proteklih dana, družeći se na Trešnjevci, saznao sam da Stiv Cinik ima već odraslu kći Teu Šinik, koja se sve više posvećuje ilustraciji. I vidio sam neke njene radove, koje je radila “po sjećanju”. Kažem odmah da u posljednjih tridesetak godina nikada kod nikoga nisam vidio toliko realističan crtež, takvu preciznost crteža i sigurnost ruke, kao što je to slučaj na crtežima Tee Šinik!

Ako je Michelangelo, kaže legenda, oduševljen i fasciniran vlastitim djelom udario svog kamenog Davida čekićem u koljeno i rekao: “Progovori!”, tada bi Tea Šinik trebala samo puhnuti u uho svom Elvisu i reći mu: “Zapjevaj!”

Jer on u njenom crtežu izgleda kao da je živ! A svakako treba reći da se nije pomagala nekom fotkom u visokoj rezoluciji, niti ga je imala na ekranu svog računala.

Tea Šinik čak smatra i bira totalno suprotno i misli kako njen crtež nije dovoljno dobar, pa će zamalo završenu portretnu ilustraciju ostaviti kao nedovršenu skicu, jer po njoj “nema ono nešto” i nacrtat će svog Elvisa iznova – i novog.

Ona čak nije pristala ni na nagovaranja roditelja i znanaca da se upiše na likovnu akademiju – jer misli da nije dovoljno dobra!? Skromno priznajem da veći crtački talent od Tee Šinik nisam vidio u mojoj prilično dugoj karijeri…

I kad sam vidio njenog Einsteina – rekao sam – Evo, klečim prvi u redu za portret Tea, dok nisi postala slavna i preskupa… To je ta jabuka s kojom sam otvorio tekst.