Ikea poziva građane da recikliraju božićna drvca‏

bozicna_drvca

Pozivom da recikliraju svoja božićna drvca Ikea želi potaknuti građane da u novoj godini više razmišljaju o važnosti recikliranja te pronađu načine kako umanjiti svoj utjecaj na okoliš i doprinijeti očuvanju prirodnih resursa.

Svi posjetitelji iskorištena božićna drvca mogu ostaviti u kontejneru ispred robne kuće Ikea Zagreb u Poslovnoj zoni Zagreb istok, a Ikea će pristigli drvni otpad pretvoriti u sekundarnu sirovinu pogodnu za izradu materijala poput furnira i šperploče, priopćila je ova trgovačka kuća.

Recikliranju otpada u svim Ikea robnim kućama pridaje se velika pažnja, pa tako posjetitelji diljem svijeta mogu u robne kuće donijeti stvari koje im više ne trebaju poput starog namještaja ili baterija, a Ikea će se pobrinuti da te stvari budu ponovno iskorištene ili reciklirane, stoji u priopćenju, uz napomenu da je robna kuća Ikea Zagreb reciklirala 94 posto (900 tona) otpada prikupljenog tijekom prošle godine i uz to ostvarila 116.850 kuna dobiti prodajom otpada kao sekundarne sirovine.

Stav tvrtke Ikea je kako klimatske promjene zahtijevaju hitnu akciju kompanija, vladinih i nevladinih organizacija, ali i svih građana te zato ulaže sve svoje resurse u transformaciju poslovanja. Ikea Grupa tako je od 2009. do sada uložila 1,5 milijardu eura u rješenja koja koriste solarnu i energiju vjetra, a Ikea Grupa i Ikea Zaklada najavile su ulaganja od ukupno milijardu eura u transformaciju poslovanja na ekonomiju s niskom razinom ugljika i podršku zajednicama na koje klimatske promjene najviše utječu.

Cilj tvrtke je, ističe se u priopćenju, do 2020. iz obnovljivih izvora energije proizvesti 100 posto potrošnje u svim svojim objektima. Svojim kupcima Ikea nudi različita rješenja koja pomažu pri uštedi energije i vode, sortiranju otpada te umanjenju utjecaja na okoliš u svakodnevnom životu kod kuće, pa tako u svim robnim kućama Ikea posjetitelji mogu kupiti isključivo LED rasvjetna tijela koja koriste 85 posto manje energije od žarulja sa žarnom niti i mogu trajati do 20 godina. Na ovaj način Ikea želi potaknuti što veći broj građana da umanje svoje račune za struju, uštede energiju i pozitivno utječu na svoj životni prostor i budućnost.

Kao i sve Ikea robne kuće diljem svijeta i Ikea Zagreb ima ugrađene tehnologije i procese koji joj omogućuju veću energetsku učinkovitost, ali i doprinose boljem poslovanju. „Trudimo se biti što energetski neovisniji, pa tako tijekom ljetnih mjeseci proizvedemo 20-25 posto vlastite potrošnje energije zahvaljujući fotonaponskim panelima na krovu robne kuće, zatim koristimo kišnicu za ispiranje svih WC-a, a i među prvima u Hrvatskoj smo ponudili posjetiteljima besplatne električne punjače na parkiralištu“, naglasio je Georg Platzer, voditelj robne kuće Ikea Zagreb. (I.Z.)