I TO JE ZAGREB: Žive 10 km od Trga bana Jelačića, a nemaju poštu ni ambulantu, pa čak ni pločnik

I TO JE ZAGREB: Žive 10 km od Trga bana Jelačića, a nemaju poštu ni ambulantu, pa čak ni pločnik - Sveta Klara
Foto: Screenshot HRT

Sveta Klara, novozagrebačko naselje koje je od Trga bana Jelačića udaljeno nekih šest kilometara zračne linije, kao da još nije ušlo u 21. stoljeće.

Premda ima čak 18.000 stanovnika i zapravo je najnapučenije zagrebačko naselje, Sveta Klara nema poštu ni ambulantu, ima premalenu osnovnu školu do koje učenici stižu ilažući se velikoj pogibelji jer na putu do škole uglavnom prolaze ulicama bez nogostupa.

Da bi iz svog naselja došli do središta grada, treba im i do sat i pol. Autobus čekaju na neoznačenim mjestima, a prolazi svakih pola sata.

“Autobusna stajališta nemaju nadstrešnicu, to je kao da živimo prije sto godina, nisu asfaltirana, nisu označena, to je tamo blatnjavo”, govori za HRT Marijan Smiljanić, stanovnik Svete Klare.

“Ide se okolnim putem preko Savskog mosta, gdje se presjeda i onda ponovno morate doći u Novi Zagreb ako idete u grad, pa na glavni kolodvor”, objašnjava lošu prometnu povezanost stanovnica Ružica Subašić.

Ni metar pločnika ne postoji do jedine osnovne škole u cijelom naselju, a i ta škola premala je za svu djecu koja ovdje žive.

Početkom veljače predali su i peticiju za novo igralište jer se ovim, jedinim koje je u sklopu osnovne škole, ne mogu koristiti sva djeca.

“Imamo dječje igralište, jedno novo napravljeno, ali je to za manju djecu, veća djeca i mladi ljudi nemaju se kamo otići podružiti”, rekla je stanovnica Ružica Subašić, članica građanske inicijative.

Iz mjesnog odobra telefonom su za HRT potvrdili da su upoznati s tim probemima, no nisu htjeli pred kamere. Za većinu problema, kažu, još nisu pronašli adekvatna rješenja. Ni iz Grada do sada nismo dobili odgovor.