HTV premijerno prikazuje dokumentarni film “Tenžera, podstanar u novinama”

Veselko Tenžera
Foto: Screenshot HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) najavila je predstavljanje i pretpremijeru HTV-ova dokumentarnog filma “Tenžera, podstanar u novinama” autorice Branke Kamenski, u četvrtak 24. rujna u 12 sati u Histrionskom domu u Zagrebu.

A četiri dana poslije, u ponedjeljak 28. rujna u 20:10 taj će iznimni dokumentarac biti premijerno emitiran i na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

Uz pomoć Tenžerinih kolega i prijatelja, autorica Branka Kamenski te direktor fotografije Ivan Kovač i montažer Hrvoje Mršić uspjeli su sažeti u 52 minute život i djelo jednog od najvećih hrvatskih pisaca i novinara druge polovice 20. stoljeća.

Naime, ove godine, na 35. godišnjicu Tenžerine smrti, gledateljima HTV-a otkrit će se fascinantan život čovjeka kojega se i obožavalo i omalovažavalo; ciničnog i melankoličnog; nesretnog i zaigranog, jednog riječju – jedinstvenog Veselka Tenžere.

Veselko Tenžera je cijeli svoj radni vijek proveo kao novinar u Kulturnoj redakciji Vjesnika, dok nije tragično umro na operacijskome stolu 1985. godine, samo deset dana nakon 43. rođendana.

O Veselku Tenžeri, toj karizmatičnoj osobi koju je publika čitala i voljela, a šefovi jedva podnosili, jer je svojom intelektualnom nepotkupljivošću i domoljubnim nabojem uvijek bio u koliziji sa službenom politikom tadašnjega vremena – govore njegovi kolege i prijatelji Igor i Slavica Mandić, Igor Zidić, Josip Pavičić, Milan Ivkošić, Zlatko Vitez, Miroslav Ćiro Blažević, Marko Grčić, Željko Žutelija, Zdravko Zima i Seadeta Midžić.