HRVATSKO-ČEŠKO DRUŠTVO obilježava 400. godišnjicu smrti Fausta Vrančića

Faust Vrančić
Foto: reprodukcija

Hrvatsko-češko društvo obilježit će 400. godišnjicu smrti hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa Fausta Vrančića (1551.–1617.) u četvrtak 27. travnja u Češkom narodnom domu u Zagrebu, Ulica Pavla Šubića 20 u 19 sati.

O Vrančićevom životu i djelu govorit će dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU i Miroslav Křepela, dipl. ing., potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Faust Vrančić je od 1581. do 1594. djelovao u Pragu kao tajnik cara i kralja Rudolfa II. U to je vrijeme uz službu na dvoru zanimao se za tehničke projekte, te dovršio u rukopisu hagiografsko djelo Život nikoliko izabranih divic, a prikupljao je i jezičnu građu za svoj Rječnik pet najuglednijih europskih jezika (latinskog, talijanskog, njemačkog, hrvatskog i mađarskog), prvi rječnik hrvatskog jezika, kojeg je dovršio i objavio u Veneciji 1595.

Vrančić se vraća u službu Rudolfa II. 1598., kada ga imenuje biskupom čanadskim i kancelarom za Ugarsku i Transilvaniju, te djeluje u ondašnjim političkom, crkvenom i kulturnom životu. U Pragu 1605. češki benediktinac Peter Loderecker priređuje drugo, prošireno izdanje Vrančićeva Rječnika, dodavši mu češki i poljski jezik, a Faust Vrančić napisao je predgovor tom Sedmerojezičnom rječniku na hrvatskom jeziku.

Lodereckerov rječnik sastoji se od dva dijela. Prvi je dio sedmojezični rječnik s latinskim kao polaznim jezikom, dok drugi čini šest dvojezičnih rječnika u kojima je latinski uvijek drugi jezik. Među njima je i hrvatsko-latinski rječnik koji je prvi rječnik s hrvatskim kao polaznim jezikom.

Pretisak Lodereckerova Rječnika objavljen je 2005. u Zagrebu, a predgovore su napisali bivši češki predsjednik Vaclav Havel i tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader, uz popratne stručne tekstove akademika Radoslava Katičića, Marka Samardžije i Dušana Karpatskog.