Hrvatski apsurdi: Trgovački lanci moraju bacati hranu koju bi mogli donirati

Tisuće osiromašenih građana Hrvatske ovise o prehrani u pučkim kuhinjama. A one pak ovise o donacijama, no potencijalnim donatorima je hranu isplativije baciti nego podijeliti, objavio je HRT.

hrana_bacena
Mnogi trgovački lanci u Hrvatskoj čine puno kako bi pokazali socijalnu osjetljivost, te imaju brojne programe pomoći i suradnju s humanitarnim organizacijama poput Caritasa.

Imali onda išta logičnije nego da hranu koju ne uspiju prodati doniraju pučkim kuhinjama? No, oni to ipak nečine!

Radi se o tome da hranu kojoj je istekao rok trajanja po zakonu moraju bacati, a na donirane proizvode moraju platiti PDV.

I tako, dok u nekim državama potiču doniranje, a u Švicarskoj su čak osnovali i banke hrane u kojima odbijaju samo hranu kojoj su se promijenila bitna obilježja, u hrvatskoj Poreznoj upravi smatraju da država daje sasvim dovoljno prostora za humanitarne aktivnosti.

HRT-u je zamjenik ravnateljice PU Josip Lozančić pojasnio da država tvrtkama daje olakšicu, odnosno ne oporezuje do 2 posto ukupnih prihoda koje se donira u humanitarne svrhe.

O ukidanju PDV-a na donacije i opet ni riječi, a dok se Zakon ne promijeni, u Hrvatskoj nažalost jeftinije ostaje hranu bacati.