HRVATSKA POSLALA POMOĆ: U Albaniju odletjeli helikopteri HRZ-a i ekipe sa specijalno obučenim psima

HRVATSKA POSLALA POMOĆ: U Albaniju odletjeli helikopteri HRZ-a i ekipe sa specijalno obučenim psima
Foto: Facebook / Spasioci KOSSP

Hrvatska je uputila pomoć Albaniji nakon što je tu zemlju pogodio snažan potres u kome su najmanje 22 osobe izgubile život, a 600 ih je ozlijeđeno.

Vlada Republike Hrvatske je, uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, donijela odluku o upućivanju dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći, zbog snažnog potresa koji je rano jutros pogodio tu zemlju.

“Dva helikoptera Mi-171 Sh s dvije letačke posade iz sastava 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pružit će pomoć prevoženjem i potporom modulu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske. Helikopterske posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostat će na raspolaganju u Albaniji dok će to biti potrebno”, stoji u službenoj informaciji.

Također, u Albaniju je odletjela ekipa sa specijalno obučenim spasilačkim psima.

“Ovo je ono zbog čega vrijedno treniramo, a ujedno se nadamo da nikad nikome neće trebati naša pomoć. Ali kad do toga dođe, spremni smo. Tim potražnih pasa na putu za Albaniju koju je pogodio razorni potres! KOSSP tim (Igor Goreta, Tomislav Zdencar i Petra Covic) sa kolegama iz ostalih potražnih organizacija!”, objavljeno je uz fotografiju na Facebook stranici Kluba za obuku službenih i sportskih pasa “Zagreb” – Spasioci KOSSP

Veliki hit na Facebooku poslala jefotografija koju je objavila Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa iz Samobora. Na fotografiji je specijalno obučeni pas koji gleda kroz prozor aviona koji leti za Tiranu, a uz nju poruka: “Idemo raditi ono za što smo vježbali godinama i nadali se da se nikad neće dogoditi”.

Za put u Albaniju, ako se za tim ukaže potreba, spremni su i zagrebački vatrogasci te pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. (I. Š.)