HRVATSKA – BRAZIL 25:30 – poraz hrvatskih rukometašica na startu Svjetskog prvenstva

Foto: HRS

U prvom susretu skupine G, Svjetskog rukometnog prvenstva u Španjolskoj, hrvatska ženska seniorska reprezentacija poražena je od Brazila 30:25. Mnogo toga bilo je jasno već nakon prvoga dijela u kojemu je naša reprezentacija primila 18 pogodaka. Premda je drugi dio dobila 13:12, bilo je to malo da bi Hrvatska  mogla do uspjeha protiv bivših svjetskih prvakinja.  

HRVATSKA: L. Bešen  -/-, I. Kapitanović 4/19, T. Pijević 4/19, P. Posavec 0/2, D. Krsnik 3/5, S. Posavec 0/1, Ć. Mičijević 6/9, L. Kalaus  2/ , K. Ježić 1/3, L. Burić -/-, A. Šimara 3/4, I. Dežić -/-, A. Debelić 3/6, A. Turk 0/2, J. Mamić -/-, V. Blažević 7/9, izbornik: Nenad Šoštarić    

BRAZIL: B. Arendhardt 9/34, R. de Arruda -/-, B. de Paula 7/11, M. Fernandes -/-, T. Araujo 3/4, A, P. Rodrigues 4/6; J. Quintino 1/3, T. Alves Carneiro -/-, F. De Rocha -/-, L. Araujo 4/5, A. Cardoso 3/4, S. Vierira 1/1, G. Guareiro 4/5, T. Fermo -/-, P. Matieli 3/4, L. Ventura -/-, izbornik: Cristiano Silva 

Nakon deset godina Hrvatska se vratila na Svjetsko prvenstvo. Izbornik Nenad Šoštarić  za početak je izveo sljedeću postavu: Tea Pijević na vratima, Paula Posavec i Ana Turk na krilima, Ana Debelić na crti te na vanjskim pozicijama Dora Krsnik, Valentina Blažević i Ćamila Mičijević.  

Očekivano, Hrvatska je počela susret malo nervozno. Na svjetskoj smotri nije je bilo punih deset godina. Jedina koja nije imala respekta prema bivšim svjetskim prvakinjama bila je Valentina Blažević koja je postigla prva tri pogotka naše reprezentacije. 

Onda su se priključile Ana Debelić, Ćamila Mičijević, Dora Krsnik… Ali Brazil je dosta lako pronalazio rješenje za našu obranu 6-0. Uz sve to, u prvih 15 minuta imale su naše dva isključenja pa je i to olakšalo posao Brazilkama.  

Dubokom obranom 3-3, Brazilke su nam radile i dosta problema u organizaciji napada. Kada su u 18. minuti treći put pobjegle na plus tri, izbornik je morao pozvati minutu predaha i dogovora s ekipom. Na žalost, nije pomoglo. Brazil je maksimalno koristio sve naše pogreške i vrlo lako stigao najprije do plus četiri, a onda i na čak šest razlike (11:17) u 27. minuti. Zvono za uzbunu već je davno bilo upaljeno.  

Do kraja prvoga dijela uspjele su naše rukometašice pogoditi samo sa sedam metara. Na predah su otišle s minus šest (12:18). Upravo ta posljednja brojka najbolje oslikava kakva je bila hrvatska obrana. Hrvatska je imala 48, a Brazil 72 posto realizacije napada u prvom dijelu. 

Ušle su naše rukometašice s dva pogotka za redom u drugi dio i probudile nadu u mogući povratak u susret. Ali Brazil je odgovorio na isti način i sve vratio na početak. Da naša nesreća bude još veća pobrinula se iskusna Brabara Arendhardt koja je zaključala svoja vrata u drugom dijelu.  

Mijenjao je izbornik sve što je imao na klupi. Ali pravu raspoloženu šestorku u napadu nije uspio pronaći. A Brazil se držao svog ritma. Bruna de Paula sjajno je dirigirala njihovom igrom, pa stoga nije čudno da su da s lakoćom čuvale osam ili devet pogodaka razlike.  

Na ulasku u posljednjih deset minuta Hrvatska je imala svoje najbolje razdoblje u igri. I spustila brazilsku prednost na minus šest. Obrana je napokon bila onakva kakvu smo očekivali, a napad raznovrstan i precizan. Doduše, treba reći da je to sigurno dijelom  posljedica opuštanja Brazilki, ali i umora.   

U drugom velikom naletu pet minuta prije kraja došle su naše rukometašice na minus pet 24:29. Ali za potpuni povratak u susret bilo je suviše kasno. Brazil je zasluženo slavio 25:30. 

Sa sedam pogodaka najbolji strijelac Hrvatska bila je Valentina Blažević. Kod Brazila isto toliko Bruna de Paula koja je bila i igračica susreta.  

Sljedeći nastup Hrvatska ima u subotu 4. prosinca 2021. godine u 18.00 sati protiv Paragvaja.  

SP 2021 : SKUPINA G, 1. KOLO 
HRVATSKA – BRAZIL 25:30