Hrpe smeća rastu, uprava ne popušta, a Tomašević najavljuje da će štrajk prijaviti sudu!

Foto: Screenshot Facebook

Hrpe smeća u Zagrebu sve su veće jer se štrajk radnika Čistoće nastavlja. Iako je Uprava jučer prihvatila dio zahtjeva, još nema dogovora o povećanju koeficijanata. Radnici od toga ne odustaju i zato već treći dan nisu izašli na ulice.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pozvao je radnike da počnu čistiti Zagreb, ali i najavio da će nezakoniti štrajk prijaviti.

Kako javlja HRT, Tomašević je izjavio da će Uprava Zagrebačkog holdinga danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškovi plaća radnika koji nezakonito štrajkaju snosit će sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

Tomašević je na konferenciji za novinare, održanoj trećeg dana štrajka radnika Čistoće, zbog kojeg je Zagreb zatrpan smećem, pozvao radnike da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku.

– Ono što bih jasno htio reći jest da za razliku od prošle vlasti, ova vlast u potpunosti poštivala, poštuje i planira nastaviti poštivati Kolektivni ugovor prema svim radnicima u Zagrebačkom holdingu. Prošla vlast Kolektivni ugovor nije poštivala, primjerice 2017. zbog neisplate Božićnice na koje su radnici po KU-u imali pravo bila je tužena, nije bilo štrajka. Mi ne samo da poštujemo KU, nego smo i mimo KU-a koji je na snazi dali uputi+u Upravi Holdinga da ide dodatno povećati materijalna prava svjesni inflacije i posebice svjesni otežanih uvjeta rada u Čistoći zbog novog modela gospodarenja otpadom, poručio je Tomašević.

– Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu, i onih u srednjem menadžmentu i onima s najnižim primanjima kao što su ovi radnici Čistoće koji sada štrajkaju. Mi smo smatrali i Uprava je Holdinga smatrala da je socijalno pravednije u situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju manje plaće, a u manjem postotku onima koji imaju najveće plaće, istaknuo je gradonačelnik.