‘GRADOVI ZA JEDNAKOST’: Zagrebu pripala nagrada za ostvarivanje jednakosti među građanima

'GRADOVI ZA JEDNAKOST': Zagrebu pripala nagrada za ostvarivanje jednakosti među građanima
Foto: Zagreb.hr

Danas su u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora nositelji projekta Hrvatski pravni centar i Udruga gradova predstavili rezultate i aktivnosti projekta Gradovi za jednakost te su dodijeljene nagrade gradovima s najboljim ocjenama.

Primajući nagradu za Grad Zagreb zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je  kako je bitno da se ovo nagrađivanje ne shvati kao rangiranje, već je važno 365 dana u godini, na razini pojedinca, ali i na razini gradske uprave i administracije, promicati suštinsku jednakost. 

“Prije tri tjedna Grad Zagreb je, baš na temelju mišljenja sugrađana, dobio nagradu za najbolji grad po kvaliteti života što je također jedan od parametara kada gledamo gradove jednakosti. Zagreb je multietničan, multikulturalan i multikonfesionalan – otvoren grad koji njeguje demokratske tečevine i toleranciju na svim razinama”, dodala je.

Podpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalne politike Ivan Ćelić objasnio je kako se projektom podiže svijest o postizanju jednakosti svih građana. 

“Projekt je pokazao da postoje gradovi koji uvelike vode računa i ulažu značajna financijska sredstva te na taj način omogućuju posebno osjetljivim skupinama građana da ostvaruju svoje potrebe i poboljšaju kvalitetu života. Građani sva svoja prava i mogućnosti ostvaruju na lokalnoj razini i u lokalnim zajednicama”, istaknula je predsjednica Hrvatskog pravnog centra Goranka Lalić Novak napomenuvši kako je istraživanje, koje je provedeno u sklopu projekta, ukazalo na brojne pozitivne aspekte.

Predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu naglasio je važnost projekta zbog toga što su gradovi i općine ti koji su svakodnevno u kontaktu sa svojim građanima i osluškuju njihove potrebe, stoga mogu najbrže i najadekvatnije riješiti njihove probleme.

“Nagrađeni gradovi pokazali su znanje i volju da svojim građanima, neovisno o njihovom obrazovanju, ekonomskom statusu i porijeklu, omoguće jednako ostvarivanje prava i kvalitetan život”, rekao je predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Željko Turk.

Gradovi za jednakost inicijativa je kojom se promiču i identificiraju dobre prakse gradova na području ostvarivanja jednakosti među građanima, a osim Zagreba dobitnici nagrada su i Rijeka, Pazin, Zabok, Labin, Lepoglava i Petrinja.

Nagrade su se dijelile u kategoriji velikih i malih gradova te u posebnoj kategoriji za dvije osobite prakse u području jednakosti, koje su osvojili gradovi Rijeka i Pazin.