Grad Zagreb smanjuje pomoć za opremu novorođenog djeteta, nekima će biti drastično srezana

Tomašević preuzeo dužnost, na primopredaju je stigao tramvajem!
Foto: Screenshot Facebook

Grad Zagreb na službenim je stranicama najavio smanjenje novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta.

Objavljen je Nacrt prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta te je otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

U Nacrtu stoji da će ubuduće Grad Zagreb za svako rođeno dijete isplaćivati pomoć u iznosu od 2.500 kuna, dok je do sada ta pomoć za prvo dijete iznosila 1.800 kuna, za drugo 3.600 kuna te 54.000 kuna za treće dijete.

Osim samih iznosa, mijenjaju se i neka pravila vezana za pravo na ostvarivanje pomoći. Među ostalim, prema sadašnjim pravilima temeljni uvjet za ostvarivanje prava na pomoć jest da oba roditelja imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, dok će prema novoj Odluci prebivalište morati imati samo jedan roditelj.

Ovim izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta neće se ostvariti značajne uštede proračunskog novca.

“Što se tiče financijskih učinaka mjere, u proteklih 15 godina, u razdoblju od  2006. do 2020. (kao posljednje cjelovite godine), Grad Zagreb je za provedbu mjere novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta ukupno isplatio 1.166.335.413,28 kn za ukupno 99.100 korisnika. Drugim riječima, po ovoj osnovi prosječno je godišnje izdvajano 78 milijuna kuna, za prosječno 6.600 korisnika. Ujednačavanje iznosa za svako dijete, koja se na taj način ravnomjerno vrednuju, u prvom razdoblju neće se značajnije odraziti na rasterećenje proračunskih izdataka”, stoji u obrazloženju Nacrta prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta.