Vlada usvojila odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći, primit će je gotovo milijun građana

Foto: Screenshot Youtube

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku o isplati jednokratne pomoći korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi radi ublažavanja rasta troškova života, korisnicima dječjeg doplatka radi ublažavanja rasta cijena energenata i osobama stradalim u potresu.

U tu svrhu izdvijeno je 700 milijuna kuna, a premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade istaknuo da su preusmjerili uštede napravljene u proračunu skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija, a mjerama će biti obuhvaćeno gotovo milijun korisnika, javlja televizija N1.

Jednokratnu novčanu pomoć dobit će umirovljenici s mirovinom do 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak iznosi od 400 do 1200 kuna (za one s mirovinom do 1850 kuna).

Pomoć korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi odnosi se na nezaposlene, korisnike zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe i korisnike novčane naknade za nezaposlene branitelje, a iznosi 1000 kuna.

Jednokratna pomoć korisnicima doplatka za djecu odnosi se na više od 123.000 korisnika, odnosno gotovo 250.000 djece, za što je izdvojeno više od 70 milijuna kuna, a ovisno o broju djece po korisniku iznosi od 300 do 1100 kuna.

Novčanu pomoć dobit će i stradali u potresu, odnosno oni koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju na potresom stradalim područjima, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu.