Grad Zagreb s bankama dogovara subvencionirane kredite za obnovu građevina oštećenih u potresu

Na današnjoj konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite zamjenica gradonačelnika Olivera Majić osvrnula se na činjenicu da danas obilježavamo 7 mjeseci od velikog potresa koji je pogodio Zagreb.

Objasnila je kako će cjelovita obnova grada trajati dulje vrijeme, ali i istaknula niz aktivnosti koje je Grad Zagreb poduzeo kako bi pomogao svojim građanima: Zagrepčanima je podijeljeno građevinskog materijala u vrijednosti 5 milijuna kuna, organiziran je besplatan odvoz građevinskog otpada, prema socijalnim kriterijima dodijeljen je 21 gradski stan, a osigurana su i 66 stambena kontejnera te smještaj u hostel Arena za sve osobe kojima su stanovi i kuće stradale u potresu.

Obavljeno je 25.000 sigurnosnih pregleda zgrada, kao i 3.000 financijskih procjena šteta. Zamjenica je naglasila kako je Grad Zagreb aktivno sudjelovao na stvaranju novog Zakona o obnovi Zagreba kao i na osnivanju Fonda.

Uz financijsku pomoć građanima, u tijeku je i dogovor Grada i banaka o subvencioniranim kreditima za obnovu građevina.

Pomoćnik pročelnika Željko Renić izvijestio je da su službenici Komunalnog i prometnog redarstva jučer sa 46 lokacija prikupili 158 tona građevinskog otpada, odnosno dosad je ukupno s 15.179 lokacija prikupljeno 32.668 tona građevinskog otpada.

Uz zahvalu Zagrepčanima na odličnoj suradnji, Renić je pozvao sugrađane da prijave sve komunalne probleme na broj telefona 610-1566, odnosno na e-mail [email protected], naglasivši da dnevno prime između 300 i 500 poziva građana.