Grad Beč muku muči s nemarno odbačenim opušcima, evo kako kane riješiti taj problem

Grad Beč muku muči s nemarno odbačenim opušcima, evo kako kane riješiti taj problem
Foto: Pixabay

Oni često završe u WC školjci, na ulici ili u vodi − opušci od cigareta čine značajan dio pogrešno zbrinutog otpada u gradu Beču. Naime, Bečani godišnje nemarno bace preko 300 milijuna opušaka, i to unatoč činjenici da je u Beču postavljeno 22.000 kanta za smeće s ugrađenom cijevi za opuške.

Filtri koji se nalaze u opušcima sastoje se od mikroplastike koja je osobito štetna za okoliš. Ona dospijeva u podzemne vode, a ribe je čak mogu zamijeniti za hranu.

Stoga je u austrijskoj metropoli pokrenuta inicijativa “Očisti svoj Beč” čiji je cilj na zanimljiv način stati na kraj nemarnom bacanju opušaka. Pri tome bi joj trebala pomoći međunarodna aplikacija “Litterati” koja već sada ljude diljem svijeta potiče da pomognu očistiti naš planet.

Pokrenuta je prije četiri godine i ima preko 150.000 korisnika koji su dosad prikupili gotovo 4,5 milijuna komada otpada. Kao korisnik ove aplikacije u svega nekoliko koraka na zabavan način možete učiniti dobru stvar za okoliš: prvo fotografirate komad otpada, bacite ga u za to predviđenu kantu za smeće, fotografiji dodate nekoliko odgovarajućih hashtagova i objavite je na internetu.

Tako svatko može zabilježiti otpad koji je netko nepažljivo bacio kao i svoje dobro djelo njegovog uklanjanja.

Cilj inicijative “Očisti svoj Beč” jest iskoristiti prednosti ove aplikacije i tako smanjiti količinu pogrešno zbrinutog otpada, a posebice velik broj opušaka, na bečkim ulicama.

Pod sloganom “Bez obzira radi li se o opušku, plastičnoj boci ili starim novinama – svaki se otpad računa” organizatori ove kampanje za početak žele prikupiti i zbrinuti 25.000 komada otpada.

S brojkom od čak 200.000 zbrinutih komada otpada Austrija je na ljestvici korisnika ove aplikacije već sada zauzela peto mjesto u svijetu.