Goran Čolak za Guinessa, ronio na dah 22 minute i 30 sekundi

Svjetski prvak i hrvatski rekorder u ronjenju na dah Goran Čolak oborio je Guinessov rekord u toj disciplini. Novi rekord iznosi 22 minute i 30 sekundi!

colak-Guinessov-rekors

Čolak je tako oborio dosadašnji rekord u zadržavanju daha na čistom kisiku, koji je držao Nijemac Tom Sietas, a iznosio je 22 minute i 23 sekunde.

Nakon postavljanja novog rekorda Čolak je dao intervju HTV-ovoj ekipi te objasnio u kratkim crtama što osjeća prilikom urona.

Prva faza je ona opuštanja, a druga, koja nastupa oko 12. minute, faza kad kreću nevoljne kontrakcije i želja za disanjem. Mislim da čovjek još ima prostora za pomicanje granica u ovoj disciplini, rekao je Čolak.

“Prvenstveno je ovo znanstveni projekt, istraživanje utjecaja disanja kisika na trenažni proces. Ideja za obaranjem Guinnessovog rekorda se javila uz razgovore sa trenerom Ivanom Drvišem kao način promocije ronjenja na dah i same Hrvatske kroz ronjenje u akciji Pogled u plavo. Rezultat nije primarna stvar u projektu, ali bilo bi lijepo zabilježiti još jedan uspjeh”, izjavio je Čolak prije spektakla na glavnome zagrebačkom Trgu.