Gogoljevo remek djelo na daskama HNK, premijera Revizora zakazana je za 12. ožujka

U Hrvatskom narodnom u kazalištu u Zagrebu održavaju se probe za premijeru predstave Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja koja će se održati 12. ožujka 2021. godine.

Redatelj je Sergej Potapov, jedan od najnagrađivanijih ruskih umjetnika, koji se bavi kazalištem, igranim i dokumentarnim filmom. Rođen je u Jakutiji, najvećoj ruskoj republici koja obuhvaća cijeli istočni Sibir.

Završio je čuvenu akademiju GITIS u Moskvi, a radi u brojnim zemljama. Scenografiju i kostime uradila je ruska umjetnica Julija Vetrova a dramaturginja predstave je Mirna Rustemović.

U ulogama načelnika, njegove žene i kćeri nastupaju Bojan Navojec, Daria Lorenci Flatz i Iva Mihalić. Lažnog revizora Hlestakova glumi Igor Kovač. U ansamblu su Milan Pleština, Dušan Bućan, Slavko Juraga, Franjo Kuhar/Ivica Jončić, Filip Vidović, Silvio Vovk, Kristijan Potočki i Tin Rožman.

Britko i duhovito Gogoljevo remek djelo Revizor razotkriva svijet korupcije do u najsitnije detalje, dočaravajući brojne karaktere koji jedino vezama, uslugama i novcem ostaju na svojim pozicijama. Nemoral, lukavost i poniznost vladaju, a varalice to iskorištavaju, stvarajući sliku bolesnog i pokvarenog društva.

U uspavano provincijsko mjesto stiže vijest o dolasku državnog revizora. Nastaje opća uzbuna koju predvodi načelnik, jer zna da njegova pozicija u mjesnoj vlasti ovisi o revizorovom izvještaju.

Zbog toga organizira sastanak sa svim viđenim mještanima, od suca do policajaca, kojima daje zadatke uređivanja i uljepšavanja mjesta pred revizorov dolazak. Istovremeno u mjesnoj gostionici odsjeda vjetropir i varalica Hlestakov, kojeg zabunom smatraju revizorom.

Koristeći tu situaciju, od svih posuđuje novac i gosti se na tuđi račun. Načelnik poziva Hlestakova u svoju kuću u kojoj ga dočekuju njegova žena i kćer. Tada započinje vrtlog događaja u kojima svi mještani hodočaste Hlestakovu nudeći mu novac i razne usluge, na čelu s načelnikom. Hlestakov svima laže o svom blistavom životu i vezama, udvara se istovremeno načelnikovoj ženi i kćeri, koju naposljetku zaprosi.

Ludilo korupcije i mita se nastavlja, sve dok se ne pronese glas da je Hlestakov varalica, koji je u međuvremenu pobjegao, i da je pravi revizor stigao. Načelnik i svi ostali ostaju skamenjeni, a komad završava scenom iščekivanja neminovne kazne.

Foto: Mara Bratoš/Damir Markovina