Glasnogovornik hrvatske Vlade najavio: “Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu!”

Marko Milić
Marko Milić | Foto: Screenshot HRT

Marko Milić, glasnogovornik hrvatske Vlade, rekao je da ono što su iščekivale mnoge generacije hrvatskih navijača, sportaša i svih građana, uskoro bi trebala postati realnost – kreće izgradnja novog nogometnog stadiona u Zagrebu.

“Mogu vam reći da idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu. U tome će sudjelovati država s financijske strane uz druge koji će biti uključeni u taj projekt. Isto tako, idemo u obnovu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju sportskih građevina diljem Hrvatske”, rekao je Milić u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

“Temelj za to nam daje novi Zakon o sportu koji će stupiti početkom nove godine. On uvodi novitet da vlada svojom odlukom odredi one sportske građevine koje smatra da su od nacionalnog značaja. Vlada će konzultirati ekspertizu HNS-a i druge aktere. Sad se stvorio politički i financijski okvir na kojem radimo te u okviru konzultacija s Ministarstvom financija i Ministarstvom turizma i sporta da se pronađe financijski okvir kroz koji bi se izvršila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija. Tu se misli i na Split gdje je reprezentacija igrača niz utakmica. Treba čestitati HNS-u što je vratio reprezentaciju u Split. Također Rijeka i drugi gradovi koji imaju sportske građevine koje imaju nacionalni značaj. Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju”, rekao je Milić.

Pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika Željko Matijašec rekao je kako je Grad Zagreb unazad godine dana intenzivirao razgovore oko izgradnje stadiona u Maksimiru sa svim dionicima.

“Grad je prije mjesec i pol dana poslao i službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji da nam daju suglasnost da krenemo u daljnje korake izgradnje stadiona. Treba podsjetiti da zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu gdje je stadion u Maksimiru. Odlučili smo da je krajnje vrijeme da to riješimo dogovorno s partnerima jer to je u interesu svih građana. Čekamo odgovor, ali nema razloga da se ne prihvati. Nitko od nas ne može čekati krajnji rok dok sudovi to odluče”, rekao je Antolić te dodao da je crkva prije više od sto godina darovala zemljište građanima Zagreba zbog rekreacije.

“To je zemljište do 1991. godine bilo u vlasništvu Dinama u katastru. Ne možemo biti uključeni u konkretne razgovore, to su stvari koje rješavaju grad i crkva. Mislim da će crkva reagirati dobro”, dodao je Antolić.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić Kustić je naglasio zadovoljstvo zbog izgradnje stadiona te pohvalio suradnju s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem te Vladom Republike Hrvatske.

“Ovaj modalitet je dobar kad je u pitanju infrastruktura od nacionalnog interesa. Modalitet da igramo u dijelovima Hrvatske gdje postoje uvjeti pokazao se jako dobar. U proteklom razdoblju pokazali smo koliko znači ulagati u infrastrukturu. HNS je u protekle četiri godine uložio preko 110 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu”, rekao je.