GALERIJA KRANJČAR: Samostalna izložba Damira Stojnića

Globe - izložba Damira Stojnića
Foto: Press

U Galeriji Kranjčar večeras u 19.00 sati otvara se izložba Damir Stojnić, Globe. Izložba ostaje otvorenom do 21. prosinca, može se razgledati radnim danom od 11 – 19, a subotom od 11 – 14 sati.

Nakon što je 2015.godine dodjelila nagradu na 39. splitskom salonu umjetniku Gildi Bavčeviću, Galerija Kranjčar pozvana je da, također samostalnom izložbom, nagradi i jednog od učesnika 51. zagrebačkog salona 2016. godine. Umjetnički kolegij Galerije Kranjčar, u sastavu Elvira Kranjčar, Vanja Babić, Đorđe Jandrić i Mladen Lučić, dodijelio je nagradu riječkom umjetniku Damiru Stojniću za rad LIE/BE.

Rad Damira Stojnića LIE/BE (2016., fotografija, digitalni print na aluminijskoj foliji, 70 x 50 x 0,3 cm) na začudno se čitljiv, sažet, vizualno kultiviran i uvjerljiv način uklopio u osnovnu temu Salona (Izazovi humanizmu). Autor u tom radu ugrađuje numerološko-verbalne kodove s humanističkim porukama u zlokoban ikonografski predložak, dojmljivo se referirajući na proturječja nedavne prošlosti, ali i suvremenog svijeta. Ostvarivši gotovo idealnu sinergiju između formalne jednostavnosti, odnosno pročišćenosti s jedne te sadržajne slojevitosti s druge strane, Stojnić je na ovu osjetljivu, složenu i uvijek aktualnu socio-psihološku problematiku uspio ukazati na suptilan, nadasve inteligentan i nimalo patetičan način.

Ovaj rad sastavni je dio najnovijeg Stojnićevog ciklusa, kojeg pod nazivom GLOBE predstavlja na ovoj izložbi, a sastoji se od radova kojima autor nastavlja propitivanje opstojnosti, morala i kvalitete življenja današnjeg svijeta. Možda se naslov izravno odnosi na radove koji su u biti prazna postolja školskih globusa, čime autor metaforično progovara o suvremenoj stvarnosti naše planete, odnosno o izgubljenoj i odumirajućoj Zemlji, koja je čovjekovim egoizmom, konzumerizmom i pohlepom došla na rub obstojnosti.

Naslov izložbe, također kao i naziv LIE/BE ispisan je brojevima čime autor nastavlja propitivanja numerološko – lingvističke dihotomije, ali i kontinuitet svog umjetničkog djelovanja koji spaja slikarsku i performersku praksu, brišući razlike među njima i uključujući u vlastiti umjetnički izričaj bavljenje širokim spektrom interesa unutar različitih sfera – od duhovnosti, ezoterije, svete geometrije, šamanizma i mitologije do antropologije, kozmologije i ontologije.

Osim recentne serije GLOBE na izložbi će biti predstavljeni i nešto stariji ciklusi HERBARIJ (1998. / 1999.) i ENCIKLOPEDIJA (2000.) koji su bitni za pravilno sagledavanje Stojnićevog stvaralaštva, a također će biti prikazana dva video rada iz 2013. i 2015.godine.

Damir Stojnić rođen je 21.lipnja 1972. godine u Rijeci. Diplomirao je 2000. godine slikarstvo na Akademiji likovih umjetnosti u Zagrebu. Poslijediplomski studij (magisterij) slikarstva pohađao je od 2002. do 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi prof. Bojana Gorenca.

Od 2005. godine do danas zaposlen je kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U galeriji OK MMC-a Palach, a kasnije kao voditelj galerije KuC Lamparna u Labinu, otvarao je izložbe, te pisao eseje i predgovore u katalozima likovnih umjetnika (David Maljković, Marijan Blažina, Jusuf Hadžifejzović, V.D.Trokut, Dejan Kljun, Sanja Švrljuga-Milić, IRWIN, Dimitrije Bašičević-Mangelos, Ksenija Mogin, Bojan Šumonja, Robert Pauletta…). Osnovao je institut N.U.LA (Nezavisni Umjetnički Laboratorijum) 1998. godine. Od 2015. godine član je umjetničkog kolektiva Labin Art Express XXI, gdje vodi galeriju KuC Lamparna, a od 2016. godine u svojstvu je umjetničkog direktora Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na pedesetak samostalnih te na brojnim skupnim izložbama, a izveo je tridesetak akcija i performansa.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegovi radovi nalaze se u muzejskim zbirkama u Rijeci, Slavonskom Brodu i Rovinju, te u nekoliko privatnih kolekcija u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Austriji.
Živi i radi u Rijeci i Labinu.