Frankovka – cijenjena sorta srednje Europe nepravedno je zapostavljena u Hrvatskoj

Frankovka - cijenjena sorta srednje Europe nepravedno je zapostavljena u Hrvatskoj
Foto: Julio Frangen

Nezahtjevna u vinogradu, lijepog tijela, konstantnih prinosa, jake boje, lijepih kiselina – to je frankovka, sorta srednje Europe, osobito cijenjena u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji, a nepravedno zapostavljena u Hrvatskoj.

Naglašena sortnost najveća joj je vrlina, ali i mana, istaknuo je Matjaž Lemut, poznati slovenski enolog, voditelj prvog međunarodnog masterclassa o frankovki u Hrvatskoj. S ovom sortom susreo se prije pet godina kao vanjski suradnik Feravina, slavonske vinarije poznate po nagrađivanim vrhunskim frankovkama koje su tražene čak i u Meksiku i na dalekim Karibima.

Frankovka - cijenjena sorta srednje Europe nepravedno je zapostavljena u Hrvatskoj
Foto: Julio Frangen

Upravo zbog toga ova je vinarija dobila epitet “Kuća Frankovke”, pa je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik organizirala masterclass na kojem je predstavljeno 11 najbolje ocijenjenih frankovki (od ukupno 64) na drugom Festivalu ove sorte koji se iduće subote održava – a gdje drugo, nego u Feričancima.

“Da frankovka zahtijeva izniman trud i rad u podrumu, ali i veliku kreativnost potvrdit će svatko tko se susreo s ovom sortom. Pravi je izazov za proizvođače – kada je staviti na tržište? Naime, njezina agresivna “foxy aroma”, odnosno aroma repa lisice može biti simpatična kada je vino mlado, no kako sazrijeva tu aromatiku treba smiriti, a jedan od načina je odležavanje u drvu”, kazao je Lemut te je dodao kako je upravo zbog toga malo hrabrih proizvođača koji ulaze u priču s frankovkom.

Od rosea do predikata

Među njima je i Miklaužić iz Moslavine, čiji je Rose lijepe umjerene boje i naglašenih kiselina iz 2018. otvorio degustaciju. Nešto naglašenije svježine bio je skladan i harmoničan Rose Feravina iz iste godine.

Čista, sortna, iznimno svježa Modra Frankinja iz 2018. slovenskog proizvođača Vina Mramor, visokih kiselina i lijepe crvene boje, idealna je za degustiranje do veljače, a Kékfrankos, također iz 2018. mađarske vinarije Gere Tamas, nadograđeno je vino, kompleksnije arome, dok se puna, mirisna, zaobljena Frankovka Dika iz 2018. Feravina pokazala sjajnim vinom za nadogradnju pa je očekuje odležavanje u velikim bačvama.

Frankovka Miraz iz 2017. istog proizvođača, bogato je moćno vino koje je od hrasta dobilo najbolje, izraženog je sortnog mirisa, rubinske boje, intenzivnog, dugotrajnog, čistog okusa, dok je godinu stariji Kékfrankos mađarske Vylyan vinarije vrlo zanimljivog mirisa pokazao kako se aroma može smiriti drvom.

Atraktivne Frankovke starije od tri godine – Modra Frankinja iz 2015. slovenske vinarije Kozinc, Frankovka Vina Belje i Frankovka Miraz Feravina, obje iz 2012. – pokazale su svu ljepotu sorte, a većina sudionika ove zanimljive radionice odlučila se za kraljicu Feravina, na okusu gotovo čokoladnu, kojoj je odležavanje u barriqueu dalo poseban šarm i privlačnost.

Nakon nje savršeno se uklopila Ledena Frankovka Feravina iz 2016., posebno iznenađenje za sve ljubitelje predikatnih vina.

Ako je Frankovka onda je Feravino

“U Feričancima na padinama Krdnije, mikroklima je idealna za frankovku, stoga ova sorta u feričanačkom vinogorju daje iznimne rezultate, a u našem podrumu vina vrhunske kvalitete. Feravino već godinama potvrđuje kako je riječ o sorti velikog potencijala. Iznimno je promjenjiva, pa je baš zbog toga za nas enologe vrlo izazovna i zanimljiva. Samo najkreativniji od nje izvlače maksimum”, istaknula je Antonija Čeme, glavna enologinja Feravina, koja itekako ima iskustva s ovom sortom.