FANTASTIC ZAGREB: Prilika da na velikom platnu pogledate fantastične žanrovske evergrine, neke po prvi put

Fantastic Zagreb Film Festival
Foto: Nikola Madunović

Najveći žanrovski i jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u regiji Fantastic Zagreb Film Festival na radost brojnih filmofila, obožavatelja fantastike i srodnih žanrova ove godine donosi spektakularne kultne klasike koje će većina ljubitelja sedme umjetnosti imati priliku prvi put vidjeti na velikom platnu!

Najgledaniji i najpopularniji program Fantastic Zagreba “Sretan rođendan!” predstavlja uistinu fantastične žanrovske evergrine koji slave svoje velike jubileje.

Evo o kojim filmovima je riječ:

Bilo jednom na divljem zapadu (Once Upon A Time In The West, 1968.) koji potpisuje veliki Sergio Leone ove godine obilježava svoj 50. rođendan. Prvi dio Leonove slavne vestern trilogije s nezaboravnim soundtrackom Ennia Morriconea u kojem su kultne uloge ostvarili legendarni Henry Fonda i Charles Bronson kritika smatra najvećim vesternom u povijesti kinematografije. Ne propustite ovaj spektakularni epski vestern na velikom platnu!

Istjerivač đavola: Redateljeva verzija (The Exorcist: Director’s Cut, 1973.) i nakon 45 godina smatra se najstrašnijim filmom svih vremena. Remek-djelo Williama Friedkina o djevojčici opsjednutoj vragom osvojilo je dva Oscara i postalo jedan od najprofitabilnijih horora ikada, a Fantastic Zagreb donosi vam ultimativnu redateljevu verziju klasika popularno nazvanog Kum horora! Film koji se pogleda i nikad ne zaboravlja!

Planet majmuna (Planet Of The Apes, 1968.) u režiji Franklina J. Schaffnera i nakon pola stoljeća krasi status jednog od temeljnih znanstveno fantastičnih filmova u povijesti kinematografije. Apokaliptični SF spektakl šokantnog svršetka o planetu kojim vladaju majmuni u kojem je holivudski velikan Chartlon Heston ostvario svoju najveću ulogu film je čija je poruka danas aktualnija nego ikada prije i klasik koji se gleda na velikom platnu!

Noć vještica (Halloween, 1978.) pretvorio je Johna Carpentera u redateljsko božanstvo, Jamie Lee Curtis u kraljicu vriska, ubojicu ispod bijele maske Michaela Mayersa u ikonu horora, a neponovljiv soundtrack koji potpisuje Carpenter u jednu od najslavnijih filmskih glazbenih tema ikada. Neponovljivo žanrovsko remek-djelo koje u punoj dimenziji morate doživjeti na Ljetnoj pozornici Tuškanac okruženoj šumom!

Invazija tjelokradica (Invasion Of The Body Snatchers, 1978.) briljantan je SF u režiji Philipa Kaufmana o prikrivenoj invaziji vanzemaljaca, savršen remake istoimenog klasika iz 1956. godine film je kakav današnji Hollywood može samo sanjati. Legendarni Donald Sutherland u borbi protiv vanzemaljskih klonova koji osvajaju Zemlju napeti je SF triler koji će vas do posljednjeg iznenađujućeg kadra držati na rubu sjedala!

Stari Divlji zapad (Westworld, 1973.) mnogo godina prije popularne HBO serije uveo nas je u svijet futurističkih zabavnih parkova za odrasle u kojima androidi služe za zabavu ljudima… sve dok se ne pojavi bug u sustavu i nastane krvavi kaos! Spektakl Michaela Crichtona, koji se kasnije proslavio kao jedan od najpopularnijh autora žanrovske književnosti, danas uživa status klasika SF-a 70-tih u kojem je Yul Brynner kao nezaustavljivi android revolveraš ubojica dao novu dimenziju amerčkoj ikoni kauboja.

Vrtoglavica (Vertigo, 1958.) po mnogima najbolji film u povijesti kinematografije i ikonografsko remek-djela majstora napetosti i drame Alfreda Hitchcocka s nezaboravnim glumačkim ostvarenjima platinaste Kim Novak i holivudske legende Jamesa Stewarta. Klasik svih klasika i remek-djelo suspensa, drame i filmskog kolorita ne propustite na velikom platnu.

2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey, 1968.) film je monolitskih proporcija i kapitalno djelo sedme umjetnosti o kojem je sve odavno rečeno i jedinstveno filmsko iskustvo redateljskog velikana Stanleya Kubricka koje s pravom nosi titulu najvećeg filmskog spektakla u povijesti pokretnih slika koji je zauvijek promijenio SF žanr. Pogledajte ovaj spektakl u svoj njegovo raskoši i veličini u savršenoj digitalnoj 4K kopiji.

Osmo izdanje Fantastic Zagreba održava se od 28. lipnja do 8. srpnja, a zagrijavanje počinje warm-up vikendom od 21. do 24. lipnja s četiri fantastična filma koja ćemo vam uskoro otkriti!

Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, kultni žanrovski klasici, horori, anime, dječji program i dodatna iznenađenja očekuju sve filmofile, ljubitelje žanrovskog filma i zagrebačku publiku na spektakularnoj open-air Ljetnoj pozornici Tuškanac! Kompletan program festivala dostupan je na službenoj web stranici www.fantastic-zagreb.com.