Evo zašto ove zime treba posjetiti Postojnsku jamu!

Evo zašto ove zime treba posjetiti Postojnu!

Želite li vikend provesti u susjednoj Sloveniji, na posebnom mjestu na kojem se spaja prošlost i budućnost, ali i prekrasna priroda, povijest i blizina skijaških staza – odaberite Postojnu!

Iako mali grad u kojem danas živi samo 15.000 stanovnika Postojna je oduvijek bila (i ostala) magnet za ljude koji su s istoka putovali prema Beču, Italiji…

Ispočetka su u Postojni samo zastali kako bi se odmorili i skupili snage za daljnje putovanje, a onda se Postojna ‘probudila’ i omogućila putnicima da se na ovom mjestu pretvore u prave turiste. Bilo je to prije 200 godina kad je otkrivena Postojnska jama. Postojna je vrlo važan grad za Slovenski turizam i turistički je zanimljiva cijele godine!

POSTOJNSKA JAMA je najveća turistička jama u Europi otkrivena 1818. godine, a samo godinu dana nakon otkrivanja otvorena je za javnost. Thomas Cook je u prvi uvrstio Postojnsku jamu u svom djelu Put oko svijeta 1868.

Po čemu je ova špilja toliko posebna?

Postojnska jama je jedna od najznačajnijih prirodnih atrakcija u ovom dijelu Europe, a smatra se najvećom i najposjećenijem špiljom u Europi. Duga je 24 km, a karakteriziraju je najspektakularnije špiljske formacije na svijetu. Kroz špilju se prolazi podzemnim vlakom koji vozi jedinom dvokolosiječnom jamskom željeznicom na svijetu dugom 3,7 km, a tijekom vožnje možete vidjeti stalaktite i stalagmite, ali i slojeve vapnenca stare i 90 milijuna godina.

Postojnska jama je kolijevka speleobiologije i vrlo važna točka podzemne bioraznolikosti. Unutrašnjost je podijeljena na dvorane koje sa svojom posebnosti pričaju različite priče – Velika planinska dvorana velika je toliko koliko je prostrana i londonska katedrala sv. Pavla, a Koncertna dvorana unutar špilje može primiti 10 000 ljudi.

U špilji se svi mogu upoznati s rijetkim životinjskim vrstama od kojih je najpoznatija čovječja ribica – koje se često opisuju kao bebe zmajeva.

Godine 2016. cijeli je svijet s uzbuđenjem svjedočio izuzetnom događaju, priči o nevjerojatnom razvoju “zmajeva beba” od oplođenog jajašca pa sve do živog organizma. Početkom 2022 godine u Postojnskoj jami je nastalo gnijezdo beba zmajeva s 32 čovječje ribice! Znate li da ova prekrasna stvorenja mogu preživjeti bez hrane 12 godina, a žive i do 100 godina.

Postojnsku jamu su tijekom 200 godina posjetili mnogi, a ukupno više od 40 milijuna ljudi među kojima su bila i neka javnosti poznata imena kao što su Franz Joseph i Sisi, papa Ivan Pavao II., princ i princeza Japana, bivši premijer Velike Britanije Boris Johnson, Matteo Bocelli, Alessandro Egger iz kuće Gucci, glumci Witchera (uključujući Henryja Cavilla), Aleksander Čeferin s ekipom UEFA-e, Donald Tusk, Slipknot i mnogi drugi…

ZAVIRITE U PREDJAMSKI DVORAC, koji je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći špiljski dvorac. Nalazi se samo nekoliko kilometara od centra Postojne, a ovo mjesto nudi nezaboravan doživljaj u bajkovitom svijetu vitezova. Ovo neosvojivo srednjovjekovno čudo ponosno stoji više od 800 godina usred litice visoke 123 metra.

Ovaj dvorac i interijerom i eksterijerom priča slikovitu priču o vremenima kada je udobnost morala ustupiti mjesto sigurnosti i kada je zveckanje oružja često zaglušivalo pjesme trubadura. Kroz dvorac se može proći na nekoliko načina, sve ovisi o tome koji hodnik odaberete, a kako biste ga pažljivo upoznali dovoljno je samo staviti slušalice na uši i uživati.

Predjamski dvorac je toliko poseban i jedinstven da se svrstava među deset najfascinantnijih dvoraca na svijetu. Ne čudi kako se 2022. ovdje snimao slavni film The Witcher (Netflix).

VIVARIJ se nalazi u posebnom dijelu jame, koji se zove Prolaz novih potpisa, samo 50 metara od ulaza u Postojnsku jamu i predstavlja mjesto na kojem živi preko 150 životinjskih vrsta.

Neke od najzanimljivijih možete upoznati izbliza, a najveća zvijezda ovog mjesta je čovječja ribica (Proteus Anguinus) koja je ujedno najveća među špiljskim životinjama i jedini kralježnjak u Europi. UZ Vivarij potražite u ulaz na Expo Cave Karst najveću svjetsku izložbu o kršu i Postojnskoj jami koja nudi moderan i interaktivan prikaz podzemnih krških formacija i ilustrira povijest špilja.

Izložba Expo Cave Karst dobitnik je prestižne nagrade Sejalec za kreativna i inovativna dostignuća u slovenskom turizmu.

ODMOR U JAMI. Naime, tako se zove hotel koji se nalazi u središtu Parka Postojnske jame i koji se smatra najboljim izborom za posjetitelje svjetskih znamenitosti poput Postojnske jame i Predjamskog dvorca.

Njegov smještaj neposredno kraj ulaza u jamu osigurava jedinstven doživljaj Parka Postojnske jame, a istodobno je odlično ishodište za jednodnevne izlete prema Ljubljani, Bledu, slovenskoj obali, Trstu pa čak i Veneciji. Hotel je svoja vrata prvi put otvorio 1971. te se svojim jedinstvenim položajem i suvremenim dizajnom brzo uvrstio na popis najboljih hotela u regiji.

Godine 2020. kultni hotel Jama konačno je dočekao potpunu obnovu i tako se danas ponosi vrhunski opremljenim prostorima koji karakteriziraju suvremeni dizajn s dodatnom tradicijom, a svaki gost bira sam želi li s balkona gledati Park i rijeku Pivku.

U hotelu Jami možete odmarati, ali i uživati u odličnim selekcijama na tanjurima na kojima se spajaju pomalo neobični okusi. Isprobajte Carpaccio od smuđa u umaku od crvene paprike i limuna s julienne povrćem ili teleći medaljoni s pireom od graška i čips od pršuta s hajdinskim kokicama.

ZNATE LI DA U HOTELU POSTOJE TAJNE PROSTORIJE? U bivšem režimu hotel Jama živio je dvostrukim životom. Neke neobične aktivnosti odvijale su se u hotelskim tajnim sobama, koje nisu otkrivene sve do početka obnove hotela 2016.

Tajne prostorije pronađene u hotelu govore o aktivnostima tajnih službi bivšeg političkog sustava. Duboko u jezgri objekta tako se nalazi skriveni komunikacijski centar posebne vrste koji brojnim turistima otvara brojna pitanja ali i nudi zabavan prolaz kroz povijest vremena u kojem je hotel nastao.

Ova atrakcija dio je Boutique Experiences koju preporučuje Slovenska turistička zajednica i dobitnik je prestižne nagrade Sejalec 2022. koja se dodjeljuje za kreativna i inovativna postignuća u slovenskom turizmu.

Foto: Nikola Zoko i promo