EUROPSKO PRIZNANJE: David Pejić proglašen za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europi!

Foto: Screenshot Youtube / EU Food & Farming

David Pejić, direktor eko imanja Zrno, najbolji je ekološki poljoprivredni proizvođač u Europskoj uniji!

“Prva dodjela EU nagrada za ekološki uzgoj održana je u Bruxellesu 23. rujna 2022., kao jedna od niza aktivnosti i događaja kojima se obilježava Dan ekoloških proizvoda u EU. Nagrada za najboljeg ekološkog proizvođača u EU dodijeljena je Davidu Pejiću, direktoru eko imanja Zrno. Na dodjeli nagrada sudjelovali su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Odbora regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, a pobjednici su mogli predstaviti svoj projekt široj javnosti”, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

David Pejić vodi Zrno, najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj koje se nalazi u Dubravi, u Zagrebačkoj županiji. Na 22 hektara zajedno s 39 zaposlenika uzgaja oko 60 različitih kultura.

Primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till biointenzivni vrt u regiji. Razvoj imanja usredotočen je na energetsku samodostatnost, istraživanje i inovacije te na koncept „od polja do stola“.

U tom smislu, osim poljoprivrede, proizvodni kapaciteti imanja uključuju i preradu povrća u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te pekarstvo u sklopu kojeg se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te niz gotovih jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog porijekla te su izrađeni majstorskom vještinom i strašću lokalnih djelatnika.

Zrno eko imanje je i mjesto brojnih edukacija, treninga i stručnih savjetovanja. Proizvodna načela imanja primjenjuju se i ugostiteljstvu sa zagrebačkim Zrno bio bistroom, prvim i jedinim certificiranim ekološkim restoranom u Hrvatskoj.

Europski akcijski plan za razvoj ekološke proizvodnje usvojen u ožujku 2021. godine ističe da bi, kako bi se potaknula ekološka proizvodnja, trebala rasti i potražnja potrošača za ekološkim proizvodima. To zahtijeva, između ostalog, povećanu svijest javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje.

U tu svrhu, aktivnosti predviđene Akcijskim planom uključuju i dodjelu godišnjih nagrada za izvrsnost u lancu vrijednosti ekološkog uzgoja. EU nagrade za ekološki uzgoj sastoje se od 8 nagrada u 7 različitih kategorija. Odaju priznanje različitim dionicima u ekološkom lancu vrijednosti koji su razvili izvrstan, inovativan, održiv i inspirativan projekt koji stvara stvarnu dodanu vrijednost u području ekološke proizvodnje i potrošnje.