EP U RUKOMETU: Veličanstvena pobjeda Hrvatske protiv svjetskih prvakinja!

Foto: © Stanko Gruden / kolektiff

Još jednu briljantnu utakmicu odigrala je hrvatska ženska seniorska reprezentacija na Europskom prvenstvu u Danskoj. U 2. kolu skupine C, Hrvatska je pobijedila Nizozemsku 27:25 i osigurala prolazak u drugi krug natjecanja  što se nije dogodilo punih deset godina.

Treba li vas uopće podsjećati Nizozemke su u Dansku stigle kao svjetske prvakinje? Ovo je sigurno najveća pobjeda ove silno oslabljene, ali nevjerojatno hrabre i uporne generacije.

Foto: © Stanko Gruden / kolektiff

HRVATSKA:  Bešen 0/1   ,  Pijević  15/40   , P. Posavec 2/3  ,  Krsnik  4/5  ,S.Posavec   -/-  , Mićijević 6/12  , L. Kalaus  9/10  , D. Kalaus -/-   , Ježić   2/4 ,  Japundža 0/1 , Šimara 2/2, Debelić -/-, Mamić 1/1, Vidak 1/3, Blažević 0/3,Prkačin -/-                            

NIZOZEMSKA: Duijndam  -/-   , Wester  8/35  , Kramer 0/1    ,van der Heijden  4/7 , Bont 2/2    , Abbingh 5/11 , Nusser 1/1    , Snelder 2/2  ,van Wetering  1/4   ,Dulfer  5/8 , Fredriks -/-   , Smits 0/1    ,Malestein  3/5   , Van der Vliet -/-   , Housheer  2/4   

Da nije bilo pada koncentracije i nekoliko tehničkih pogrešaka između 20. i 26. minute,  mogli bismo reći da je Hrvatska odigrala savršenih 30. minuta protiv svjetskih prvakinja. Otvorile su naše rukometašice susret s 4:1. Nizozemska uzvraća serijom 3:0 i u 10. smo na početku 4:4. Tea Pijević nam nizom svojih nevjerojatnih obrana ponovno otvara put do vodstva. Ćamila Mićijević lavovski vuče napadački učinak naših i Hrvatska u 17. minuti ima plus tri, 9:6. Imali smo i napad za četiri razlike, ali ga naše djevojke nisu iskoristile. Uporne Nizozemsku uskoro stižu i to. Nakon što smo još jednom pobjegli na plus tri 11:8, došla je velika kriza. Malo umor, malo prevelika želja da se akcije završe brzo, malo Tess Wester na nizozemskim vratima i svjetske prvakinje su se polako počele oporavljati od za njih, šokantnog početka. Napravile su seriju od pet pogodaka za redom i povele 11:13. Do predaha smo ipak uspjeli dovesti rezultat na minimalni zaostatak 13:14, ali i pokazali da se sa svjetskim prvakinjama možemo nositi.

Nastavak je to potvrdio. S dva brza pogotka započinju drugo poluvrijeme naše rukometašice i vode 15:14. Sljedećih deset minuta igra se pogodak za pogodak. Stalno smo u zaostatku za Nizozemkama. Ali ne posustajemo ni za trenutak. Uz čudesnu Teu Pijević na vratima, vuku nas Dora Krsnik, a posebno nevjerojatna Larissa Kalaus. Kada god bi trebalo pucati i zabiti, a nismo imali rješenje ili je prijetio pasivan napad i oduzimanje lopte ona je imala i hrabrosti i ideju kako pogoditi nizozemska vrata. Još dva puta imali smo po pogodak razlike, 21:20, i 25:24, da bi konačno u 57. pobjegli na plus dva i to uspjeli uz dosta požrtvovnosti na kraju i obraniti.

Mnogo je pravih junakinja u našoj ekipi. Ali prava istina je da su zapravo sve junakinje, igrale su i disale kao ekipa. Ipak, nepravedno bi bilo još jedanput ne podvući Teu Pijević i njezinih 15 obrana ili 38 posto svega što su prema našim vratima uputile svjetske prvakinje. Što tek reći za Larissu Kalaus s učinkom 9 pogodaka od 10 udaraca. Pa Ćamilu Mićijević koja je ostavila posljednji atom snage na terenu uz pedeset postotnu realizaciju 6/12, ili Doru Krsnik koja je imala 4/5 .

Hrvatska je dakle sigurno u drugom krugu. Protiv Srbije u utorak 08. prosinca u 18.15 sati bori se da iz skupine prenese maksimalni učinak, odnosno četiri boda što bi bilo ravno  senzaciji nad senzacijama, jer podsjetimo još jedanput Hrvatska je u Dansku stigla bez čak šest igračica Podravke od kojih su neke ključne igračice sastava koji tako maestralno vodi Nenad Šoštarić. Čestitke naravno i njemu i cijelom stožeru!

Inače, u susretu prije našeg, Mađarska je porazila Srbiju 38:26 pa će posljednje kolo odlučivati tko će uz Hrvatsku proći dalje.

EHF EURO 2020: SKUPINA C, 2. KOLO
HRVATSKA – NIZOZEMSKA 27:25
MAĐARSKA – SRBIJA 38:26